Читај ми!

Пупин има и уметничку заоставштину

О Михајлу Пупину као научнику често се говори, али се мало зна о његовим фондовима и легатима. У Народном музеју може се видети уметничка заоставштина великана светске науке.

После Првог светског рата Пупин је Народном музеју који је преживео велике губитке поклонио уметничка дела, међу којима су радови Паје Јовановића и Уроша Предића. Тако су слике Херцеговачки бегунци и Сироче на мајчином гробу, као и научников портрет, стигли у музеј.

„Михајло Пупин оснива задужбину са јасном идејом да се тим средствима објављују књиге о старинама српским и да се из тих средстава купују слике српских сликара“, каже Лидија Хам Миловановић, виша кустоскиња Народног музеја у Београду.

Предићеве слике откупио је на међународној изложби.

„Можда га је тада подстакао један чланак из часописа Орао где је написано да се управо те слике Уроша Предића намеравају купити од стране неког страног колекционара и да ће напустити земљу. Михајло Пупин је учинио тај лични гест и слике Уроша Предића, који му је иначе био и школски друг и познаник, откупио“, објашњава Лидија Хам Миловановић.

Захваљујући Пупиновом фонду, снимљено је и око 7.500 плоча изузетног материјала употребљених за публиковање седам монографија посвећених средњовековним манастирима. Прикупљено је и 10.000 фотографија.

„Објављено је више монографија између два светска рата, међу којима је последња посвећена манастиру Високи Дечани коју је написао Ђурђе Бошковић. Такође, вршена су археолошка истраживања и снимања средњовековних споменика, што је било од великог значаја за заштиту средњовековног наслеђа“, наводи кустоскиња Народног музеја.

Тако је у Народни музеј стигло четрнаест слика. Изузетног су значаја и већина њих се налази у сталној поставци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво