Читај ми!

Археолошко откриће које ће променити слику о историји Сакаре и Новог египатског краљевства

На десетине дрвених ковчега и мумија из периода од пре више од 3.000 година откривено је у великој некрополи недалеко од Каира. Откривен је и храм краљице Неит, жене краља Тетија. Чувени археолог Захи Хавас истиче да је реч о открићима која ће променити слику коју смо до сада имали о историји Сакаре и Новог краљевства.

Некадашњи министар за старине, археолог Захи Хавас, обелоданио је неке детаље великог открића на локалитету у Сакари, јавља Скај њуз.

Археолошки тим који на локацији ради од 2007. године, пронашао је папирус дуг четири метра на којем је, између осталог, била исписана и Књига мртвих у којој се преминулима дају упутства за кретање кроз свет мртвих у старом Египту.

Најмање 22 места за сахрањивање део су велике некрополе. Пронађена су 54 дрвена ковчега за које су стручњаци утврдили да датирају из периода Новог краљевства (између 1570. и 1069. године пре наше ере).

Велики број статуа, маски које су коришћене при сахрањивању, играчака и других предмета такође су ископани на овом месту.

У непосредној близини, археолози су открили и храм краљице Неит, жене краља Тетија, првог краља шесте династије која је Египтом владала између 2323. и 2150. године пне.

Захи Хавас истиче да је реч о открићима која ће променити слику коју смо до сада имали о историји Сакаре и Новог краљевства.

Огроман успех резултат је сарадње Министарства старина Египта и центра који је основао Захи Хавас.

Вест о овом великом археолошком открићу стиже два месеца након још једног изванредног успеха друге групе археолога који су пронашли око 100 ковчега и око 40 златних статуа старих више од 2.500 година.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи