Збогом тетоважама у боји

Европска агенција за хемикалије је предложила да се забране пигменти за одређене боје за тетовирање. Сматра се да би то имало огромне последице по индустрију тетовирања.

Европска агенција за хемикалије је предложила да се одређене супстанце које садрже боје за тетовирање повуку из оптицаја. У то спадају пигменти боја плаво 15 и зелено 7, које су садржане у две трећине свих боја за тетовирање.

Агенција указује да су ти пигменти у козметици већ забрањени, а оно што не сме да се примењује на кожи, не сме ни под кожом, наведено је у извештају.

Боје за тетовирање су под сумњом да садрже канцерогене супстанце, али мало се зна о дугорочном деловању честица боје у телу. Агенција наводи да су хемикалије штетне по здравље, али признаје „да су последице њихове примене непознате“.

У Немачкој се мајстори тетоваже, њихове муштерије и произвођачи боја заједнички противе планираној забрани.

Средином јануара мајстор Јерн Елценбру је покренуо на интернету петицију „Спасимо боје за тетовирање“. Циљ је да се проблемом бави влада и да се изврши притисак на Европску комисију како не би дошло до забране. До истека рока за потписивање петиције, 16. фебруара, Јерн је успео да сакупи више од 150.000 потписа. Тако је испуњен услов да се његов захтев уопште нађе на столу Одбора за петиције у Бундестагу.

Студија магазина Apotheken umschau је показала да је 21 одсто Немаца тетовирано. То значи да се удео тетовираних у становништву током последњих седам година готово удвостручио – 2012. их је још било 11,4 одсто. Сматра се да би повлачење пигмената плаво 15 и зелено 7 са тржишта, имало огромне последице по индустрију тетовирања.

Ипак, у априлу ће земље ЕУ одржати саветовање о забрани. Ако до ње заиста дође, постојаће вишегодишњи прелазни рок – време у којем ће пигменти и даље моћи да се користе. Истовремено ће се трагати за алтернативом за пигменте плаво 15 и зелено 7.

Међутим, произвођачи боја и мајстори заната сумњају да ће та потрага уродити плодом. „Пигменти се не могу заменити нечим другим и забрана би катапултирала тетовирање у камено доба“, написао је један произвођач боја и потписник петиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво