Одржана друга дебата „Заштита животне средине – земљиште, вода, ваздух“

Група независних медија у Србији (Нова економија, Време, Данас, Бета, Фонет и Јужне вести) покренула је друштвени дијалог „Србија 2030 – који је наш пут?“ о темама које су стратешки важне за даљи правац развоја српског друштва. У четвртак, 20. фебруара, у Дому Вукове задужбине, одржана је друга дебата под називом „Заштита животне средине – земљиште, вода, ваздух“.

У свакој од шест тематских дискусија учествоваће до двадесет кредибилних личности, стручњака који могу да утичу на обликовање јавног мњења. Будући да су различитих политичких опредељења и идеолошких становишта, они ће у дебатама износити лепезу мишљења о датим темама.

Дебате је подржала Амбасада Шведске кроз свој програм Drive for Democracy.

Проф. др Владимир Стевановић, редовни члан САНУ у Одељењу хемијских и биолошких наука, казао је да би већу енергију требало уложити у подизање знања и свести грађана о животној средини, те у подстицање скромности и штедљивости у коришћењу природних ресурса – по угледу на скандинавске земље.

Говорио је о проблему градова у Србији који су биолошки гледано „паразити биосфере“ и указао да тај „паразитизам“ може да буде сведен на разумну меру пречишћавањем ваздуха, воде, сађењем зелених површина.

Према анализама Фискалног савета, више од три милиона грађана Србије испушта отпадне воде у септичке јаме, а два и по милиона грађана удише ваздух који није здрав.

Пројекције Савета кажу да је у заштиту животне средине потребно уложити осам и по милијарди евра у наредних 10-15 година.

Владимир Ђурђевић са Факултета за физику је упозорио да ће климатске промене правити Србији још веће проблеме будући да смо у делу света у коме су те промене видљивије; но и поред тога, нема већих акција које би те појаве ублажиле.

„Те екстремне природне појаве, које ће се одражавати на БДП, вероватно ће годишње утицати са два и више процената на раст привреде, што значи да би наш економски развој због тога  могао да буде угрожен“, казао је он.

Поводом недавно формиране радне групе Владе Србије која ће се бавити загађењем, стручњак за климатске промене Данијела Божанић поздравила је њено оснивање и казала да је доживљава као кризни штаб. Међутим, све мере су дугорочне.
Како је навела, кад се у Србији говори о загађењу, истичу се три изазова: низак водостај, температурна инверзија и котлине.

„Лети кад осећамо непријатан мирис, то оправдавамо ниским водостајем, а не чињеницом да немамо пречишћавање отпадних вода“, рекла је она.
Како је навела, у Србији се пречишћава од 8 до 16 одсто отпадних вода, а у Индији 30 одсто.

Елизабет Пауновић, консултант за Светску здравствену организацију, рекла је да загађење ваздуха има највећи појединачни утицај на здравље у Србији, због чега сваке године буде до 6.400 превремених смрти.

Она је упозорила да се због климатских промена и повећања температуре Србија данас суочава са болестима са којима се раније није суочавала, попут грознице Западног Нила.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво