Некада су корњаче имале рогове и биле велике као ауто

Тропска регија Јужне Америке један је од светских центара биодиверзитета. Изумрла фауна овог региона је јединствена, што документују фосили џиновских глодара, крокодила, и корњача који су настањивали данас пустињско подручје у Венецуели.

Пре око пет до десет милиона година то, данас пустињско, подручје било је влажни мочварни регион препун живота. Један од становника био је Stupendemis geographicus – врста корњаче која је први пут описана средином седамдесетих година прошлог века.

Дивовска корњача сто пута је била тежа од данашњих рођака.

Истраживачи Универзитета у Цириху и истраживачи из Колумбије, Венецуеле и Бразила, пронашли су остатке изумрлих корњача на недавно утврђеним новим локацијама широм Венецуеле и Колумбије.

„Неке јединке ових корњача биле су дугачке и три метра, што их сврстава у највеће корњаче на свету. Вероватно су у питању највеће корњаче које су икада постојале“, рекао је Марчело Санчез, директор Палеонтолошког института и музеја UZX и главни аутор студије.

Процене су да су корњаче биле теже од 1.000 килограма а мужјаци су на оклопима имали рогове.

Упркос огромној величини, ове корњаче су имале природне непријатеље, као што су некада били велики кајмани.

Да је кајман вероватно био основни непријатељ џиновским корњачама, закључено је на основу трагова угриза на фосилима корњача.

Неке врсте корњача које данас живе у Амазонији, најближи су живи рођаци џиновских корњача, за које је утврђено још и да су некада насељавале много шири географски простор него што се претпостављало. Живела је широм северног дела Јужне Америке.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. феб 2020, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

kola

Auto? Šta vam je to? Automobil ili kola.

(четвртак, 13. феб 2020, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

jezik

Zašto "auto", a ne: kola? Em je tuđica em zvuči kao sa pijace. Negujte jezik.