Благо мајданпечког Робина Худа

На два километра од Мајданпека, недалеко од извора Мали Пек, налази се Рајкова пећина. Постоје многобројне легенде о Рајку по коме је пећина добила име. Према једној од њих, он је био мајданпечки Робин Худ.

Са 2.304 метра ходника и галерија, Рајкова пећина се убраја у ред најдужих пећина у Србији и право је ремек-дело природе извајано од снежнобелог калцита.

Њени ходници су подељени на суви и речни хоризонт. То је једна од најинтересантнијих пећина у нашој земљи, што због свог пространства, што због тога што кроз њу протиче Рајкова река.

Њено највеће богатство су пећински украси у Кристалној дворани. Неке од најпознатијих фигура су Египатска богиња, Пуж и Пањ са гљивама.

Постоје многобројне легенде о Рајку по коме је пећина добила име. Према једној од њих, Рајко је био мајданпечки Робин Худ. Иако се претпостављало да је Рајко у својој пећини сакрио благо, оно никад званично није пронађено. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво