Први „Сајенс слем“ за ширу публику

Све чешће се у оквиру научних конференција среће сесија посвећена неком виду популаризације науке, а као једна од најинтересантнијих, издваја се „Сајенс слем“.

Осмишљен у Немачкој, пре више од деценије, тек недавно се појављује и у другим земљама Европе, као и у САД.

Циљ Сајенс слема је да студент или истраживач пред широм публиком, поједностављено и допадљиво, на шаљив начин, а опет уз задржавање статуса „експерта", прикаже неку научну област или проблем који се изучава. Публика бира победника (јачином аплауза или гласањем – оцењивањем), а затим најбољи презентери добијају симболичне награде (претплата за научни часопис, нека интересантна књига, улазнице за природњачке музеје и изложбе и сл.).

Савез студената ПМФ-а је прошле године први пут организовао Научно-популарни форум и у оквиру тог форума је одржана прва Сајенс слем радионица. Како су сви присутни предавачи били веома задовољни реакцијом студената и начином на који су у кратком временском року осмислили и одржали своје презентације, одлучено је да се такав тип манифестације организује и за ширу публику.

Како Сајенс слем изгледа уживо, сви заинтересовани могу видети 30. јануара у КЦ Свилара, од 18 сати, када ће научници са Природно-математичког факултета у Новом Саду на занимљив и разумљив начин говорити о савременим научним изазовима, а публика ће одабрати најуспешнијег.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво