После 3.000 година тишине, мумија „проговорила“

Мумифицирани египатски свештеник, који је мртав већ 3.000 година, добио је шансу да му се поново чује глас јер су научници успели да у 3Д штампи направе верну реплику његовог говорног апарата.

Британски научници успели су да мумији, по имену Несјамун, детаљно скенирају одлично очувани вокални тракт и у компјутеру направе веран модел, након чега и реплику у 3Д штампачу.

Тим је објашњење о подвигу објавио у научном часопису Сајентифик репортс (Scientific Reports), показујући и како звучи глас египатског свештеника.

„Први успешни покушај да се вештачки репродукује глас преминуле особе омогућио је јединствену могућност да се чује глас некога ко је већ дуго мртав“, рекла је Џоан Флечер, професорка археологије на Универзитету Јорк и коауторка студије.

Пореклом из Тебе, Несјамун је последњи пут ходао Земљом око 1.110 године пре нове ере, живећи оком владавине фараона Рамзеса XI и радећи у храму у Карнаку.

Једног дана ће заиста говорити

Осим радозналости, научници су хтели да рекреирају његов глас јер је то била свештеникова жеља.

„Заправо је то било написано на његовом ковчегу. То је било оно што је желео. На неки начин, успели смо да му испунимо ту жељу“, истакао је Флечер.

Упркос томе што је тим само успео да репродукује звук самогласника, у будућности ће стручњаци покушати да „створе речи и повежу их да би направили реченице“.

„Надамо се да ћемо успети да створимо верзију онога што би говорио у Карнаку“, навео је Флечер.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво