Најстарији кратер на Земљи – астероид пре 2,2 милијарде година покренуо глобално загревање

Настао пре 2,2 милијарде година, кратер пречника 70 километара у забаченом делу западне Аустралије потврђен је као најстарија ударна тачка астероида на Земљи.

Астероид који је створио Јарабуба кратер ударио је пре 2,2 милијарде година у масивну ледену плочу и покренуо глобални период отопљавања.

Ново истраживање објављено у часопису Нејчер комјуникејшонс (Nature Communications), проценило је старост кратера на 2,229 милијарди година.

То је 210 милиона година старије од Вредефорт кратера (200-километарског пречника) у Јужној Африци и 380 милиона година старије од Судбури кратера (180 километара у пречнику) на Онтарију у Канади.

Аутор нове студије, Тимонс Ериксон из Насиног свемирског центра „Џонсон“, утврдио је заједно са колегама са аустралијског Универзитета „Кертин“ да је астероид пречника седам километара, који је формирао кратер Јарабуба, ударио у масивну ледену плочу и послао огромну количину водене паре у атмосферу, покренувши климатско загревање. 

Кратер Јарабуба одавно је познат научницима, али геолошка структура није поуздано датирана због неколико фактора – изузетне старости, вишеслојне акумулације геолошких материјала, као и забачене локације.

„Шокирани“ циркони

Пређашњи напори да се одреди старост нису били оволико прецизни, па се процена кретала од 1,1 до 2,6 милијарди година.

Да би прецизно утврдили старост, Ериксон и колеге су анализирали минерале извучене из дубине веома еродираног кратера. Тражили су „шокиране“ цирконе и моназите, што значи да су се „рекристализовали“ као последица удара.

„Циркони и моназити су два најкоришћенија геолошка сата. Због својих кристалних структура које могу да инкорпорирају уранијум – али не и олово – када се кристализују. Пошто су времена распада уранијума и олова позната и разликују се, онда можемо да користимо разлику у њиховом временском односу да одредимо старост“, каже Ериксон за портал Гизмодо.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво