Зашто је Јупитер гасни гигант, а Марс личи на Земљу

Наш Сунчев систем, пространство и планете сличније Земљи као што су Меркур и Марс, али и оне које су „гасни и ледени дивови“ – Јупитер, Сатурн, Уран, Нептун, можда ће коначно добити причу о правом пореклу и свом саставу.

Према студији објављеној у часопису Нејчр астрономи, дистрибуција планетарних карактеристика у нашем Сунчевом систему вероватно је резултат протопланетарног диска који се формирао око нашег младог Сунца пре око 4,5 милијарди година. 

„Питамо се и истражујемо, како још у најранијој историји настанка Соларног система, није дошло до мешања различитих материјала у један“, рекао је  водећи аутор студије, Рамон Брашер, истраживач са Одељења за науку о животу на Земљи са Токијског технолошког института у Јапану.

Првобитно су научници, који су истраживали својеврсну расподелу материјала о чијем се историјату мало зна, сматрали да је у том процесу велику улогу имао Јупитер.

Сматрали су да је величина гасног гиганта, највероватније могла да делује као нека врста „одбијача“ материјала који су се кретали кроз Сунчев систем.

Брашер и коаутор студије Стефан Мојзис, професор са одељења за геолошке науке из Колорада, одлучили су да симулирају Јупитерову улогу у раном Сунчевом систему. Подаци су открили да Јупитер, упркос импресивној величини, није био довољно велики да спречи да се каменити материјал помера према Сунцу.

Истраживачи су потом скренули пажњу на посматрање младих далеких звезда. Њихови системи су окружени дисковима које садрже наизменичне траке гаса и прашине са ниским и високим притиском.

Резултат такве конструкције и функционисања, могао би бити – управо различита расподела метеријала који је стварао елементе Сунчевог система.

Велика разлика у расподели материјала по планетама била је разнолика, па је тако некима, попут Земље, омогућила драгоцене „живототворне“ материјале.

Наша планета је у тој расподели добила материјале богате угљеником, што је у комбинацији са осталим „што нам је додељено“, условило појаву воде и органског света на Земљи, наводи се у студији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво