Музика и медитација

Савремена наука је у неколико наврата показала како је звуком могуће учинити многе промене. Различите врсте звукова, осим што делују на ум и емоције, такође имају моћ да делују на материју.

Шездесетих година прошлог века швајцарски научник Ханс Јени изумео је нову науку и назвао ју киматика. Својим експериментима доказао је да одређене вибрације могу обликовати материју. Експерименте је обављао помоћу уређаја које је назвао фреквенцијски генератори.

Фреквенцијски генератор је био спојен на металну плочу на којој се налазио песак или неки други материјал. Преко ових уређаја пуштао би одређене вибрације. Како би се вибрација развијала, тако би песак на плочи попримао одређени облик. Такође је открио како понављањем слова одређених древних језика песак на плочи поприма њихов писани облик записан у древним скриптима, што није био случај код модерних језика.

Ово је уједно и доказ да су древни језици као што је санскрит, латински, арамејски и јеврејски заправо повезани са унутрашњим звуком, те имају чудесно деловање на материјални и духовни свет.

Оно што квантна физика тврди, да смо сви део једног великог суперпоља, значи и да је цео универзум прожет трансценденталном свешћу. Ово стање свести пулсира у сваком човеку, међутим, модерни човек је заборавио како до њега доћи. Научно је доказано да стање трансценденталне свести делује на тело битно другачије него остала стања свести (будно стање, сањање, спавање без снова...). Функције мозга постају усклађеније и свесно почињу да се користе и неки успавани делови мозга.

За време медитације, потрошња кисеоника опада за 16 одсто, што је дупло више него код спавања. На овај начин, многа здравствена побољшања долазе до изражаја. Наше телесне функције се обнављају, успорава се стопа метаболизма, снижава се крвни притисак, смањује се производња млечне киселине и хармонизује се комплетан ендокрини систем.

Разлика између спавања и трансценденталног стања свести је та што код трансценденције доживљавамо дубок починак, али притом остајемо будни. Свесни смо свега што се догађа унутар нас самих, као и у околини, али све то доживљавамо с једног финијег нивоа свести. Када отворимо очи и изађемо из медитације, квалитет те свести износимо у свакодневни живот.

Хигијена тела је јако важна, али хигијена духа је много важнија. Свакодневно одвајамо време за прање зуба, умивање, купање и слично, међутим, мало када застанемо како бисмо прочистили и одморили свој ум. Дух постиже одмор само онда када је миран и тих. Редовном медитацијом навикавамо дух и тело да делују с нивоа тишине, односно чисте свести.

Појединац је тај који обликује друштво. Научно је доказано да особа медитирањем развија једну врсту енергетског поља мира, среће и толеранције, те ту исту вибрацију шири на околину. Стога када две особе или више њих медитирају заједно, те вибрације се увелико множе.

Медитирањем у групи исијава се склад и кохерентност пуно веће снаге него када се медитира појединачно. Интензивне групне медитације имају снагу да смање стопу криминала, па чак и да спрече надолазеће катастрофе, што је и научно доказано кроз многе студије.

Групна медитација

Сви несрећни догађаји који погађају савремено друштво произлазе из стреса нагомиланог у околини. Ако се сав тај стрес не распрши, односно не избрише, он ће се кад-тад некако манифестовати.

Разним научним проучавањима утврђено је да је потребно да медитира око један одсто становништа како би се осетио утицај оваквих радионица. Дакле, да би друштво било стабилно, те да би функционисало складно, довољна је редовна групна медитација једног малог сегмента тог истог друштва.

Ово правило такође важи и за неке друге примере у природи. На пример, да би цео људски мозак деловао складно, потребно је да само један одсто ћелија делује складно. Да би се подстакла кристализација раствора, потребан је само један кристал. Интензивним групним медитацијама ширимо ред у појединцу и околини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво