Мистериозни вирус из Кине

Здравствени званичници у Јапану потврдили су случај особе заражене мистериозним вирусом који се недавно појавио и изазвао епидемију у Кини. Поред Тајланда и Кине, Јапан је трећа земља у којој је вирус установљен, те су се тако отворила нова питања о начину преношења нове респираторне инфекције.

Пацијент у Јапану, 30-годишњи мушкарац, боравио је недавно у кинеском граду Вухану, у коме је примарно избила епидемија. Али, како наводе јапански званичници, он у том граду није посетио велику рибарницу „Хуанан“ која је доведена у везу са свим осталим случајевима болести. Та чињеница указује на две могућности: или да постоји други извор заразе, или да се вирус преноси с једне особе на другу.

Откако су се прошлог месеца појавили случајеви запаљења плућа у Вухану, граду удаљеном неких 1.200 километара од Пекинга, научници су фокусирани на то да сазнају што више, али до сада нису нашли поуздани доказ да се вирус преноси са човека на човека.

У Вухану, где је до сада потврђен 41 случај запаљења плућа новим коронавирусом, прате се још 763 особе које су биле у блиском контакту са седморо пацијената, укључујући и 400 здравствених радника, и нико од њих нема симптоме инфекције.

„Иако постоје случајеви који нису у вези с рибарницом ʼХуананʼ – што говори у прилог томе да постоји могућност преношења вируса са човека на човека – према последњим информацијама нема јасних доказа који би ту могућност подржали“, изјавили су званичници Светске здравствене организације.

С друге стране, недавно је конзорцијум истраживача објавио секвенцу генома новооткривеног коронавируса, што је светска научна заједница поздравила. „То је веома важан моменат за јавно здравље. Све научнике који су били укључени у истраживање треба посебно похвалити. Поделити овако важну информацију глобално, од посебне је важности за здравље свих становника планете“, рекао је Џереми Фарар, први човек „Велкам траста“ у Лондону.

Анализа генома почела је готово одмах после појаве првог случаја инфекције. Еволуциони биолог Ендру Рамбо са Универзитета у Единбургу израчунао је да новооткривени коронавирус има 89 одсто сличности са тешким акутним респираторним синдромом (САРС).
Ралф Барик, истраживач коронавируса са Универзитета Западна Каролина, каже да је за ову варијацију САРС-а најмање вероватно да се преноси с једне особе на другу. Након преузимања секвенце генома, Барикова лабораторија започела је анализу која ће помоћи у развоју серолошких тестова за експерименте на животињама. „Ако желите да имате снажан одговор на могућу глобалну претњу по јавно здравље, неопходно је да тај одговор брзо пронађете“, додаје Барик.

„Још смо у раној фази разумевања новог вируса, откуда се појавио и на који начин утиче на људе“, истичу званичници Светске здравствене организације.

Пацијент из Јапана је након успешне терапије недавно отпуштен из болнице. Код њега је потврђено присуство новог коронавируса – реч је о групи вируса којој припадају и САРС и МЕРС (блискоисточни респираторни синдром). Прелиминарни лабораторијски тестови издвојили су патоген из фамилије короновируса који изазивају инфекције од обичне прехладе до тешког акутног респираторног синдрома (САРС).

Тестирање је омогућено захваљујући томе што су кинески научници поделили информацију, секвенцу генома, са колегама из целог света.

У рибарници „Хуанан“, која је затворена од 1. јануара, продавало се и месо егзотичних животиња. Коронавирус преносе слепи мишеви, који могу да инфицирају бројне животиње, а оне тако вирус могу да пренесу на људе.

Од 12. децембра 2019, када је избио први случај запаљења плућа, здравствени званичници су у приправности. Наиме, многе је овај тренутак подсетио на избијање епидемије САРС-а 2003. године, која се касније из Кине проширила на Хонгконг, Вијетнам, Тајван и Торонто. Тада је страдало готово 800 људи.

Од последица инфекције новим коронавирусом до сада су преминуле две особе – два старија мушкарца из Кине.

Из превентивних разлога на аеродромима су уведени пунктови на којима се проверава телесна температура путницима који напуштају Кину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво