Злато из лабораторије које је 10 пута лакше од правог

Можда сија као право, али крије једну тајну. Направљено у лабораторији тежи тек делић у односу на оно које се може пронаћи у природи, а има и друге занимљиве особине.

За разлику од уобичајеног грумена, овде нанокристале злата држе заједно протеинска влакна и латекс, што му даје много мању густину од обичног злата.

Истраживачки тим који је развио материјал наводи да маса може да буде смањена за пет до 10 пута у односу на стандардну легуру злата која се користи за накит.

Али злато се користи и за много других ствари и у изради високотехнолошких производа, па би лабораторијско злато могло да донесе прегршт користи у хемији, електроници и заштити од зрачења.

„Овај материјал злата има особине пластике. Наш приступ нам омогућава да направимо било коју врсту злата и да прилагодимо његове особине“, објашњава стучњак за материјале Рафаеле Мезенга са Техничког факултета у Цириху.

Да би постигли овакве резултате, научници су помешали златне нанокристале, протеинска влакна и латекс са водом и сољу како би добили гел, а након тога воду заменили са алкохолом.

Када се добијени производ стави у комору угљен-диоксида под високим притиском, алкохол реагује са угљен-диоксидом, производећи аерогел, који може да се обликује загревањем и то на температури од само 105 степени Целзијуса, што је много мање него 1.064 степена колико је потребно да би се истопило чисто 24-каратно злато.

Укупна густина материјала је тек 1,7 грама по кубном центиметру, у поређењу са 15 грама које има 18-каратно злато.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво