Злато из лабораторије које је 10 пута лакше од правог

Можда сија као право, али крије једну тајну. Направљено у лабораторији тежи тек делић у односу на оно које се може пронаћи у природи, а има и друге занимљиве особине.

За разлику од уобичајеног грумена, овде нанокристале злата држе заједно протеинска влакна и латекс, што му даје много мању густину од обичног злата.

Истраживачки тим који је развио материјал наводи да маса може да буде смањена за пет до 10 пута у односу на стандардну легуру злата која се користи за накит.

Али злато се користи и за много других ствари и у изради високотехнолошких производа, па би лабораторијско злато могло да донесе прегршт користи у хемији, електроници и заштити од зрачења.

„Овај материјал злата има особине пластике. Наш приступ нам омогућава да направимо било коју врсту злата и да прилагодимо његове особине“, објашњава стучњак за материјале Рафаеле Мезенга са Техничког факултета у Цириху.

Да би постигли овакве резултате, научници су помешали златне нанокристале, протеинска влакна и латекс са водом и сољу како би добили гел, а након тога воду заменили са алкохолом.

Када се добијени производ стави у комору угљен-диоксида под високим притиском, алкохол реагује са угљен-диоксидом, производећи аерогел, који може да се обликује загревањем и то на температури од само 105 степени Целзијуса, што је много мање него 1.064 степена колико је потребно да би се истопило чисто 24-каратно злато.

Укупна густина материјала је тек 1,7 грама по кубном центиметру, у поређењу са 15 грама које има 18-каратно злато.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 14:28) - Слободан [нерегистровани]

Да човек не поверује

Дакле ја стварно не знам... Ово човече не служи за накит, већ служи за технологију. У електроници се користи злато, јер је одличан проводник електричне струје и не кородира. Са овим вештачким златом, моћи ће се у будућности радити електроника, јефтиније и без зависности од доступности због ограничених светских резерви правог злата. Једино је проблем што не подноси високе температуре као право злато.

(среда, 15. јан 2020, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Treba zakonom zabraniti

Ovo je otkrice, koliko i skandal. Cim su javno objavili, ko zna koliko dugo postoje slicne varijacije na temu. Ovo treba zakonom zabraniti, a pamet u glavu, sugradjani i sugradjanke, zlato kupujte samo sa papirima.

(среда, 15. јан 2020, 08:32) - anonymous [нерегистровани]

joooj

sad kad krenu braca zlatari i zlatarke