Јупитер као праћком испаљује стене ка Земљи?

Физичари тврде да са Јупитера ка Земљи лете стене које са те планете путују ка нашој, „као да су испаљене из праћке“.

Већ дуго, већина научника верује да Јупитер – највећа планета Сунчевог система помаже у заштити планета које су ближе Сунцу, попут Земље, и да делује као планетарни штит. 

Али физичар др Кевин Грејзер каже да ту теорију треба „ставити по страни“, јер Јупитер такође делује и као небески „снајпер“, и то према Земљи.

Грејзерово истраживање показује да ће гасни гигант вероватније бацати стене ка Сунцу и планетама него што ће их неутралисати односно апсорбовати.

Додао је да, иако Јупитер може заштитити Земљу од неких свемирских објеката, такође може да неке од њих, који су безопасни за Земљу, преусмери ка нашој планети.

„Теорија штита“  тврди да огромна планета Јупитер, чија је маса већа и 300 пута од Земљине, усисава све астероиде или комете који прођу.

Али рачунарске симулације које је спровео др Грејзер откриле су да, ипак постоје пропусти у тој теорији.

„Наше симулације показују да Јупитер, онолико колико одбија објекте који иду ка Земљи, толико их и шаље. Зато ту планету, осим штитом, можемо звати и снајпером“, каже др Грејзер.

Истраживање спроведено у сарадњи са Насином лабораторијом за млазни погон и Универзитетом Јужни Квинсленд, пружио је доказе да је Јупитер у ствари и „штит“ и „снајпериста“.

Ипак, научници на крају наводе да треба имати резерве према тврдњама из обе теорије и кажу да су потребна детаљнија истраживања. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво