Ново кинеско лунарно возило

Средином новембра Кина је објавила да ће послати истраживачку мисију на Марс 2020. године. Званичници Кинеске националне свемирске агенције рекли су да мисија треба да свеобухватно истражи кључне области површине Марса.

Џанг Кеђен, званичник Кинеске националне свемирске агенције, рекао је да се поред узимања узорака тла на Марсу, планирају експлоатација астероида и бројна истраживања Месеца. Истакао је да је Кинеска агенција отворена за сарадњу и позвао друге свемирске организације, научне истраживачке институције и научнике ентузијасте из других земаља да учествују у свемирским пројектима Кине и промовишу развој свемирске технологије.

Он је то рекао на званичном тестирању новог кинеског лунарног возила, које је обављено на највећем азијском полигону за тестирање слетања на свемирска тела. У експерименту је симулирана гравитација Марса, која је око једне трећине Земљине гравитације.

Тестиране су процедуре, укључујући одвајање возила од свемирског брода на висини од 70 метара, његово лебдење 67 метара изнад површине, у потрази са местом сигурног слетања, а потом спуштање на 20 метара у режиму избегавања препрека.

Конструкција за тестирање састоји се из три дела – куле, сервосистема и површине која симулира површину Марса. Кула је висока 140 метара, а круг на врху има обим од 120 метара, што је довољно места за симулацију процеса слетања на Марс.

У подножју огромног комплекса инжењери су створили падине и кратере како би симулирали окружење као на површини Марса. Свечаности су присуствовали представници великог броја земаља и Азијско-пацифичке свемирске организације за сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво