Дуг је пут Теслине имовине

Лична имовина Николе Тесле прешла је дуг пут од момента када је запечаћена у хотелу „Њујоркер“. Једно време стајала је на Електортехничком факултету, да би јуна 1952. године, била пренета у „Генчићеву вилу“, у тадашњој улици Пролетерских бригада 51, где се и данас налази.

На 300 квадратних метара немогуће је изложити сву Теслину заоставштину, више од 200.000 његових личних предмета, експоната, експеримената, протокола...и примити више од 150 хиљада посетилаца у једној години.

Од када је основан Музеј Николе Тесле налази се у згради у Крунској улици. Када би се са идеје о пресељењу прешло на дела у овај подухват био би укључен тим кустоса и стручњака.

„Имамо конзерваторе за текстил, за папир, за металне предмете који би онда прописали конкретно који су услови за пресељење. Сви предмети би морали да буду адекватно и безбедно спаковани у паковања од материјала који су адекватни за ову врсту транспорта и који не би ни на који начин угрозили предмет“, истакла је Ивана Зорић, кустос Музеја Никола Тесла.

Искуства са паковањем имају. Сваке године Музеј организује неколико изложби у свету. Обичај је да се шаљу углавном реплике и неколико оригинала.

„Они морају да се пакују под надзором кустоса, да се транспортују камионима, сувоземним путем, не авионом, тако да би се што боље контролисао цео процес транспорта и то камионима који такође имају климатизовано подручје у које се пакују предмети и да се у свакој фази путовања зна где се предмет налази и у каквим условима“, истиче кустос.

У новом простору посебна пажња требало би да буде посвећена депоу. Услови чувања експоната морају бити по светским стандардима.

„За музејске депое најзначајније је да услови чувања предмета буду стабилни. Да не варирају температура и влажност ваздуха, да предмети буду у чистом простору, да нема никаквих микроорганизама, који би их угрожавали, такође да просторије буду заштићене од евентуалне поплаве, пожара“, напомиње кустос.

Дуг пут прешла је лична имовина Николе Тесле од момента када је запечаћења у хотелу Њујоркер. Бродом је транспортована до луке у Ријеци, а затим возом до Београда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво