Одрживо узгајање хране помоћу високе технологије у Америци

Два предузетника из Њујорка крче пут новом начину узгајања хране, а одлучили су да почну са једном од омиљених намирница кувара – печуркама, које не морају да расту у шумама.

Бивши цимери са факултета постали су тзв. хај-тек фармери.

Адам Демартино и Ендру Картер узгајају гљиве на мини-фармама у урбаном делу Бруклина, у Њујорку, и на тај начин отварају тржиште одрживог узгајања хране.

Пре три године основали су фарму „Смолхолд“ и у свом складишту почели да узгајају десет врста гљива.

Данас „Смолхолд“ инсталира високотехнолошке фарме у ресторанима и самопослугама. Те преносиве фарме могу да произведу и до 50 килограма печурака недељно.

Картер и Демартино управљају фармама путем апликације која регулише температуру, влажност, угљен-диоксид, проветравање и многе друге параметре.

Пре две године популарни ланац „Хол фудс“ почео је да уводи фарме „Смолхолд“ у своје продавнице.

Крис Манка, локални добављач тих продавница, напомиње да муштерије воле да знају где се њихова храна узгаја.

Оснивачи планирају да временом почну да узгајају и друге намирнице, у нади да ће тако изменити будућност пољопривреде и урадити нешто добро за планету.

Ендру Картер, директор, каже да узгајају плаве, розе и жуте остриге. Оне су тренутно најтраженије. Узгајају и краљевске трубе, које су све популарније, а ту су и јаблановаче и кестењасте печурке.

„Почели смо да се играмо различитим врстама и условима производње. То се показало као одлична прилика и убрзо смо постали прва фарма печурака у Њујорку, где је огромна потражња за овом намирницом“, објаснио је Ендру.

Адам Демартино, главни оперативни службеник, додао је да гљиве попуњавају велику празнину: „Можете ставити печурку на центар тањира и она аутоматски постаје главно јело, а може се служити и као прилог. Поред тога, смањујемо енергију која се троши на транспорт широм земље, а уједно нудимо производ високог квалитета“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво