Хиљаде посетилаца учествовало у највећем разоткривању митова

Овогодишњи Фестивал науке у Београду, највећи у овом делу Европе, током четири дана привукао је више од 30.000 посетилаца који су се упустили у најхрабрију научну авантуру до сада.

Четвородневна научна забава око јединствене мисије разоткривања митова окупила је преко 600 научника и научних демонстратора из земље и света!

Они су заједничким снагама извели више од 5.000 експеримената и показали да је уз помоћ науке могуће разоткрити бројне заблуде које се шире брзином светлости и супротставити се бројним свакодневним сујеверјима и истражити порекло неутемељених, а и даље врло честих народних веровања.

Главна фестивалска зона у хали 3 Београдског сајма представла је током четири дана трајања програм Наука без престанка.

Разоткривање митова везаних за нашу интелигенцију као и огледала са искривљеном сликом, увукла су радозналце у истраживање кутка за психологију, док су хемичари занимљивим експериментима и научним представама скренули пажњу на популарне заблуде које се тичу хране и пића коју конзумирамо.

Успешно су разоткривене и све тајне еволуције, а отклоњене су и најдубље сумње у то да ли је Земља равна плоча и је ли се заиста десило слетање на Месец.

Они мало храбрији опробали су се у руковању научним топом и вожњи необичног ховеркрафта, док су највештији посетиоци успешно савладали технике пружања прве помоћи и са Фестивала науке отишли са неколико лекција које могу да спасу животе.

Хала 3, зона Експертинејџери била је посвећена основцима и средњошколцима из целе земље који су ове године понели почасне титуле амбасадора науке.  

Научни комуникатори из Француске, Словеније, Аустрије, Чешке, Естоније, Израела и Пољске оставили су малишане без даха спектакуларним шоу-програмима на Научно-фантастичној бини. 

Поред тога, посетиоци су имали прилику да учествују у два експеримента – са летећим тањирима и мерењем тежине на планетама Сунчевог система. 

Централно место заузела је импресивна, осам метара висока лансирна рампа позната као 39А, као и изложба под називом „Увек рециклирај“ која овој свемирској причи даје едукативни карактер када је реч о подизању свести о очувању наше планете.

Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону. Мисија фестивала јесте подстицање образовања у друштву, кроз савремене и занимљиве методе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво