Експерименти и научни изазови на 13. Фестивалу науке

Уз занимљиве експерименте, научне изазове и експлозивне шоу програме, осми децембар на Фестивалу науке у Београду замишљен је као Породични дан, посебно осмишљен за научно дружење с малишанима и родитељима.

После првих фестивалских дана који су протекли у знаку школских посета, највећи научни фестивал у овом делу Европе спрема се за породична дружења, која ће обележити предстојећу недељу, наводи се у саопштењу организатора.

У пратњи родитеља и старатеља, малишани ће моћи да се опробају у најразличитијим друштвеним играма инспирисаним археолошким наслеђем, математичким заврзламама и различитим научним законима.

Посетиоци ће моћи да учествују у психолошким експериментима осмишљеним да разоткрију митове и заблуде везане за људски ум.

Радиоактивна соба очараће посетиоце ултраљубичастом светлошћу и флуоресценцијом, док ће у отвореној лабораторији моћи да савладају различите експерименте из кухињске радионице.

Заблуде и научне чињенице 

Разоткривање митова о шећерима или витаминима послужиће као одличне лекције за здрави живот, а они најсмелији моћи ће да савладају и важне лекције из прве помоћи.

Чувена мисија освајања Месеца, деветомесечно путовање од јајне ћелије до бебе или пак оно знатно дуже које обухвата целу еволуцију људског рода, послужиће за преиспитивање низа заблуда и упознавање са научно потврђеним чињеницама.

Ту су и неизбежне лего коцкице, истраживање подводног света и десетине других експеримената уз које ће научно дружење бити забавније него икада.

Посебни научни шоу програми очекују све посетиоце Научно-фантастичне бине у Хали 5 Сајма, где ће наступати гости из Француске, Естоније, Чешке, Словеније и Пољске.

Поставка „Знање покреће“ компаније НИС, која је седму годину заредом генерални спонзор Фестивала науке, специјално је креирана да проведе све заинтересоване посетиоце кроз праву научну авантуру.

Летећи тањири и планете Сунчевог система 

НИС је ове године своју поставку посветио разоткривању заблуда и митова када је у питању енергија, тема која у великој мери утиче на свакодневни живот људи и представља срж пословања компаније.

У овом занимљивом кутку, свако ко је желео претворио се у правог истражитеља у оквиру НИС „Ескејп рума“, где су га тачни одговори одвели до излаза.

Поред тога, посетиоци су имали прилику да учествују у два експеримента – с летећим тањирима и мерењем тежине на планетама Сунчевог система. Подршку Фестивалу науке компанија НИС реализује под слоганом „Будућност на делу“.

Фестивалске улазнице, по цени од 500 динара, могу се купити на Тикет вижн продајним местима у целој Србији, као и на фестивалској благајни на Београдском сајму. Улазница важи за један фестивалски дан у халама 3, 3А, као и за халу 5, у којој је смештена експлозивна Научно-фантастична бина, а деца до пет година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз.

Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону. Мисија фестивала јесте подстицање образовања у друштву, кроз савремене и занимљиве методе.

На прошлогодишњем Фестивалу науке више од 30.000 хиљада задовољних посетилаца упознало се један на један са бројним научним изазовима и светом науке.

Једанаести пут заредом, пријатељ манифестације је МТС. Подршка фестивалу су Амбасада САД у Србији, Француски институт и Аустријски културни форум, а суорганизатор манифестације је Београдски сајам. Спонзори тринаестог Фестивала науке су Електропривреда Србије, компанија Коца Кола, Ерсте банка, Национална географија, Графикс и Мешер техногас АД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво