У Либану класификован још један летећи диносаурус

Истраживачи су класификовали нову врсту летећег диносауруса, пошто су анализирали фосиле прикупљене из каменолома у Либану.

Сматра се да су фосили стари више од 95 милиона година и да потичу од птеросауруса. Новооткривени птеросаурус, назван је Mimodactylus libanensis и сматра се да је живео на простору између Европе, севера Африке и југоисточне Азије.

„Разноликост ових древних животиња била је много већа него што смо икада могли да претпоставимо. Вероватно су биле много разноврсније него што ћемо икада моћи да потврдимо из фосила“, изјавио је палеонтолог Универзитета у Алберти, Мајкл Колдвел за phis.org.

Нова открића сугеришу да је могло да постоји онолико различитих врста птеросауруса, колико данас постоји врста птица.

Фосил птеросауруса из Либана даје нови увид у живот летећег диносауруса, који је имао распон крила око десет метара и тежио је чак 250 килограма.

Фосили су, иначе, откривени пре више од 15 година, али биле су потребне године да их истраживачи у потпуности анализирају.

Фосили се тренутно чувају у Музеју минералогије на Универзитету Сент Џозеф у Бејруту, а анализа је рађена у сарадњи са истраживачима са Универзитета Алберта и бразилског Националног музеја у Рио де Жанеиру.

Птеросауруси су били први кичмењаци за које се знало да су развили способност за лет.

Њихови остаци откривају се широм света, и са низом јединствених али и различитих карактеристика.

Један број фосила птеросауруса пронађен је у Квинсланду у Аустралији са оштрим очњацима, због чега су истраживачи закључили да је био главни предатор у том региону.

Прошле године су истраживачи у Јути пронашли доказе о још једној врсти птеросауруса, а у Канзасу су пронађени остаци праисторијске ајкуле за коју се верује да је један од природних предатора птеросауруса.

Научници верују да су те древне ајкуле искакале из воде и нападале птеросаурусе, када су се из ваздуха приближавали површини океана док су ловили рибу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво