Лов на мрког медведа може бити озакоњен

У Румунији живи највећа популација медведа у Европи. Ова земља би ускоро могла да донесе закон којим се омогућава лов на мрке медведе, на период од пет година. Предлог је поделио и грађане и политичаре.

Румунски сенатори су предложили да сезона лова на мрког медведа буде отворена од 1. априла до 30. маја и од 1. септембра до 31. децембра.

Они су подржали одступање од Европске директиве о заштити медведа, истичуцћи користи пројекта за пољопривреднике који трпе велике губитке због штете коју им наносе медведи.

Међутим, опозиција истиче да пројекат крши Европску директиву о стаништима, па стога ризикује да буде проглашен неуставним, укључујући и то што нема мишљење Европске комисије.

То је потврдила и Ливиа Ћимпоеру из Светског фонда за природу, која је рекла да је то одлука која ризикује да покрене поступак против Румуније, јер флагрантно крши Директиву о стаништима.

С обзиром на то да им се природна станишта смањују, све више медведа спушта се у насељена подручја у потрази за храном. Данас се често могу видети на планинским путевима или у планинским одмаралиштима, где храну траже у контејнерима, а понекад их хране и туристи.

Међутим, број напада медведа на људе такође се повећао, јер се многи туристи превише приближавају животињама како би их хранили, сликали или снимали.

Недавно је женка медведа са два младунца напала две особе у области Kовасна у Централној Румунији. Медведи су прво покушали да нападну овцу, али су их пастири отерали. Потом су побегли у село. Мештани су покушали да их уплаше, али једног од њих медвед је ипак успео да угризе.

„Оставила је младунце испод неког грмља, а онда је дошла право до мене. Зграбила ме и учинила ми ово“, рекао је пастир показивајући на своју рану. „Зграбила је жртву и почела да је гризе“, додао је други.

Одлука румунских сенатара о поновном лову на медведе поделила је мишљења. Док активисти који се баве заштитом животиња кажу да медведи нападају због недостатка хране и масовног крчења шума која се догађа у Румунији у последњих 30 година, неки ловци истичу да је, без обзира на то, медведа превише.

Берек Барна, председник Удружења ловаца „Про Силва“, истиче да је ово добра одлука за сигурност људи.

Са друге стране, Паула Ћотлос, потпредседница удружења  „Милион пријатеља“, нада се да се неће убијати женке медведа са младунцима или младе медведе. То је одлука вредна жаљења, каже она, јер постоје различита решења за смањење популације медведа.

Лучиан Труфин, Сенатор, истиче да је реч о десетинама грађана које су напали медведи, неки су чак изгубили животе.

„Мислим да би приоритет требало да нам буду животи људи, а након тога медведи и њихова станишта.“

Други сенатор, Михаи Готиу, наводи да су станишта медведа уништена и да се прво мора решити узрок. „Чињеница да сада можемо да убијамо медведе, неће решити проблем.“

Један становник из града Баиле Тушнад, из округа Kовасна, каже да имају много проблема у том граду са медведима. „Сваки дан када дође вече деца више не смеју да остају напољу.“

Према важећем законодавству, лов на медведе у Румунији је забрањен 2016. године, а Министарство животне средине сваке године одобрава ловне квоте, у научне сврхе или због управљања популацијом медведа.

Румунија је тако постала дом највеће популације смеђег медведа у Европи. Процењује се да их у свету има више од 200.000, а око 7000 налази се у карпатском региону Румуније. 

број коментара 0 Пошаљи коментар