Србија добија нову генерацију амбасадора науке

Неустрашиве, иновативне и спремне за изазове, Србија ће и ове године на Фестивалу науке добити нову генерацију почасних амбасадора науке, основаца и средњошколаца из свих крајева земље чије ће оригиналне изуме посетиоцима представити од 5. до 8. децембра на Београдском сајму у зони Експертинејџера.

Њихова мисија наредних годину дана биће да преносе како знање, тако и љубав према науци вршњацима у својим градовима, ширећи даље искуства стечена током рада на фестивалу.

Након што је прошле године прогласио прве амбасадоре науке, Фестивал науке почетком децембра представиће нову генерацију амбасадора из целе Србије, који својим достигнућима и борбеним духом померају границе у најразличитијим научним областима.

Одабрани ученици основних и средњих школа понеће ову почасну титулу, са циљем да се подстакну њихови даљи научни кораци, али и са задатком да у наредних годину дана своја знања и вештине поделе са вршњацима из своје и других школа.

„Титула амбасадора за нас представља не само награду за наш рад, већ и подршку и подстицај за даље напредовање и ширење свести о значају науке међу младима“, објашњава Јелена Цветић, ученица Прве крагујевачке гимназије и једна од прошлогодишњих амбасадорки науке. 

Сличном мисијом води се и Един Kлико, ученик Математичке гимназије у Београда, који са сарадницима из Секције примењене физике и математике већ годинама помера границе могућег у школским оквирима.

„Прошлогодишњи фестивал је био прилика да као учесници покажемо нашим вршњацима да је све што замисле могуће и како да направе сличне ствари уз мало труда. Излагањем наших пројеката из електронике, демонстрацијом и објашњавањем тога како раде, заинтересовали смо наше вршњаке да и они почну тиме да се баве и можда и они покрену неку организацију у својим школама“, наводи Kлико.

Ена Зећировић из Гимназије Тутин ово почасно звање види као афирмацију труда, рада и пожртвовања како школараца из целе земље, тако и самог Фестивала науке.

„Kако је ова титула додељена за допринос популаризацији науке, та чињеница иде у прилог нашим намерама и потврђује њихово остварење“, изјавила је она.

Њих троје, представници прве генерације амбасадора науке, али и сасвим нова генерација амбасадора науке придружиће се током овогодишњег Фестивала науке својим бројним колегама из других научних и образовних институција у јединственом четвородневном разоткривању митова и заблуда.

У духу фестивалске теме „Разоткривање“, Зона Експертинејџера ће, баш попут осталих фестивалских поставки, одисати генијалним изумима младих научника који ће се на оригиналан начин хватати у коштац са популарним митовима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво