Препоруке за правилну исхрану на италијански начин

Медитеранска исхрана је надалеко позната као најздравији начин исхране који вас не тера да се одричете укусних намирница, а делује благотворно на организам. Овогодишње, четврто издање „Недеље италијанске кухиње у свету“ фокусирано је на slow food и „Препоруке за правилну исхрану: укус за укус“ - како сам слоган каже.

Још 1986. године, Карло Петрини оснива „Slow Food Movement“ организацију.

Овакав вид исхране лаганог конзумирања хране опречан је америчкој fast food исхрани.

Реч је о глобалној организацији активиста чија визија је свет у којем ће сви људи имати приступ и могућност уживања у храни која је добра за њих, за оне који узгајају и која је добра за нашу планету.

Ова организација укључује више од милион активиста, кувара, стручњака, младих људи, академика и пољопривреника у око 160 земаља.

„Ми смо оно што једемо“ је мисао водиља slow food-а. То је спора храна настала као одговор на брзу храну.

Дакле, уместо оброка „с ногу“, брзе хране и исхране ради утољавања глади, оваква врста исхране нуди хедонистички приступ који утиче позитивно на наше тело, ум и околину.

Да би се истакла главна тема - едукација о храни и вредновао целокупни потенцијал домаће кухиње, а у складу са италијанском традицијом, посебан значај имаће часови кувања које ће одржати значајни кувари, те шефови кухиња.

Kувар Ерос Пико већ је одржао предавања и радионице у „Средњој туристичкој школи“, а до петка 22. новембра школа кувања „Скуола Бјанка" из Салерна одржаће предавања и радионице у „Високој хотелијерској школи“ у Београду.

У овој години обележава се тридесет година оваквог приступа исхрани. „Сваки човек има права на добру, чисту и праву храну“, порука је организатора манифестације. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво