Тешко је утврдити када је саграђен, а један је од наших најлепших манастира

На извору реке Рашке, ушушкан међу планинама и речицама Пештера, налази се манастир Сопоћани. То је задужбина краља Уроша Првог, најмлађег сина Стефана Првовенчаног.

Главна манастирска црква свете Тројице грађена је у типичној Рашкој школи. Фасада је урађена у романском стилу од сиге, а живопис цркве представља право ремек дело.

Фреске су осликавали најбољи мајстори византијског стила, које је краљ Урош довео из Цариграда. Најпозантнија фреска је Успење свете Богородице, која се налази на западном зиду цркве на површини од 40 метара квадратних.

Осим породице Немањић, зидови Сопоћана чувају и друге иконе и фреске, међу којима су сцене из Христовог живота, као и велики литургијски празници.

Управо због свих уметничких, културолошких и историјских карактеристика, манастир Сопоћани се налази на УНЕСKО-вој листи заштићених споменика културе. Није познато када је манастир изграђен, али се претпоставља да је то било у другој половини тринаестог века.

Тачан датум изградње тешко је утврдити, с обзиром да је у седамнаестом веку претрпео велика оштећења од стране Турака, а прва озбиљнија реконструкција манастира извршена је почетком двадесетог века.

У цркви Свете Тројице чувају се мошти краља Урош Првог, али и део моштију светих Kозме и Дамјана, који су пренети са Kосова у Сопоћане.

Манастир Сопоћани налази се на око седамнаест километара од Новог Пазара, на изворишту српске средњевековне државе Немањић и припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве.

Значај манастира Сопоћани и његовог ктитора краља Уроша Првог јесте и у томе што је он заједно са својом супругом Јеленом Анжујском увео многе савремене, западњачке иновације у тадашњу средњевековну Србију. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво