У Перуу откривен храм у којем су се вршили обреди плодности

Тим археолога у Перуу је открио мегалитски храм, стар 3.000 година, који се користио за одржавање ритуала плодности.

Религијски споменик дуг је око 40 метара и налази се на на извору реке Зане, на око 800 километара од Лиме, престонице Перуа.

Унутар храма, археолози предвођени др Волтером Алвом, пронашли су плато са својеврсним олтаром. Они верују да су се ту обављали обреди у којима је коришћена вода из реке Зане.

У храму су такође нађени остаци великих камених блокова и стубова.

„Ово откриће је јединствено јер је једина мегалитска архитектура на овом локалитету у региону Ламбајеке“, рекао је др Алва.

Место је откривено у октобру, али вест о његовом проналажењу је одложена да би се смањио ризик од крађе вредних артефакта.

Храм потиче из времена када се вода сматрала божанском и користила се у великом броју ритуала, тврде истраживачи.

Научници сматрају да је у ритуалима плодности вода имала посебну улогу, а на основу начина на који је олтар постављен.

Зидови храма који је окренут ка планини, окружују велики споменик а постоји и централно степениште које је широко око 15 метара и дуго више од 20 метара.

Перуански тим открио је и гробницу поред храма. Унутар гробница пронађени су делови керамике и метални предмети, попут ножева који су постављени поред гробова.

Ово није прво велико откриће Валтера Алве и његовог тима. Доктор Алва је са својим тимом такође открио гробницу Господара Сипана 1987. године. Сипан је био владар културе Моча и његови посмртни остаци пронађени су нетакнути у северном Перуу.

Осим тога, 2007. године, Алва је открио бројне фреске старе 4.000 година у Перуу, које углавном показују јелена ухваћеног у мрежу. Сматра се да је реч о најстаријим фрескама у Америци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи