Научници утврдили да музичари и играчи имају другачију структуру мозга

Кажу да је потребно десет хиљада сати тренинга да би се постало врхунски балетски играч. Неуролози су истраживали шта се дешава у мозгу играча док уче кореографију.

Неурологија игре је још увек веома младо поље науке. Балерине и балетани, неуролози, лекари и психолози ујединили су се у јединственом пројекту који истражује како извођачи уче и које технике могу да користе да би унапредили своје вештине.

„Када учим кораке, волим да будем готово директно иза кореографа како бих могла да имитирам његове покрете“, каже балерина Џема Пичли-Гејл.

„Постоји одређена врста можданих ћелија која се активира када сте у покрету, али и када посматрате тај покрет. Дакле, ако посматрате некога како игра, у вашем мозгу активира се исти центар као да и сами играте“, напомиње др Ричард Томас, психолог.

„Веома је тешко мозгу када учи нове ствари и захтева време да га тело усвоји, да буде удобно, али једном када је ту, онда можете без проблема све да изведете на сцени“, додаје Џема.

Поједини делови мозга играча посебно су специјализовани да региструју плесне покрете. Структура мозга играча и музичара се разликује од остатка популације у областима које су одговорне за процесуирање покрета и звука.

Студије показују како, током тренинга, мозгови двоје људи постају синхронизовани на истој фреквенцији. То омогућава глатку сарадњу, која је неопходна за стварање и хармонију музике и покрета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво