Доме слатки, рециклирани доме

Од давнина се рециклирани материјали, попут дрвета, цигле или плочица, користе за изградњу кућа, а ново доба доноси и нове сировине. Истраживачи из Шпаније и Италије, окупљени око пројекта РЕ4, иду корак даље - развијају нове материјале од отпада, који би иначе завршили на депонији.

Стручњаци који раде на овом пројекту надају се да ће једног дана бити у стању да направе читава одржива насеља од рециклираних материјала.

Током периода од четири месеца, научници ће упоређивати две зграде - једну саграђену од савремених материјала и другу од рециклираних материјала.

Суштински, реч је о пројекту који би могао значајно да помери границе када је реч о нивоу енергетске ефикасности и трајности.

Да би направили 80% грађевинских конструкција од рециклираних материјала, чланови овог истраживачког тима морали су да створе нове материјале.

Рециклирани агрегати коришћени су за производњу свих компоненти и материјала, укључујући и плоче које се користе у изградњи кућа.

Њихов састав је веома једноставан. Cачињенe су од цемента и песка, а веома су јаке.

Рециклирана пластика и дрво су врло лагани и користе се као компоненте за прављење лаких бетона.

Веома корисни су и већ коришћени комади дрвета који су у пројекту коришћени за прављење изолационих дрвених плоча.

Стварање рециклираних материјала само наизглед делује једноставно, али није тако, због природе грађевинског отпада.

Главни проблем представља одвајање материјала. Због мешања грађевинског и отпадног материјала неопходнe су класификација и сепарација.

Партнери РЕ4 пројекта из Италије патентирали су нови систем који користи мултиспектралну камеру и вештачку интелигенцију за идентификацију различитих материјала и процес раздвајања.

Идеја је да се овакав систем постави на градилиштима где би имао примарну примену.

Очигледно је да постоје велики проблеми и да цео систем треба да се унапреди, али сасвим је извесно да смо на прагу новог доба, доба које доноси рециклиране материјале као сасвим корисне елементе чак и у изградњи стамбених простора.

Да ли материјали настали рециклажом могу да имају негативне последице на здравље људи који би живели у објектима направљеним од тих сировина, за сада је потуно неистражено. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво