Кнез Милош страховао да му трују коње, па отворио токсиколошку лабораторију

Ове године обележава се 160 година од настанка прве српске токсиколошке лабораторије. Данас се налази у Институту за судску медицину, где утврђују постојање отрова у организму, присуство лекова у крви и испитују токсичне супстанце.

Отварање прве токсиколошке лабораторије у Србији наложио је кнез Милош. Сумњао је да су му тровали коње, а занимало га је и да ли су наше минералне воде лековите, па је слао узорке у Беч на анализу. Онда је схватио да му се више исплати да овде отвори лабораторију и тако је 1859. године основана Државна хемијска лабораторија.

Један од последњих случајева о коме се доста говорило у јавности је покушај једне жене да отрује колеге на послу и то кафом у којој је био инсектицид. Специјалиста судске медицине др Слободан Савић потврђује да је у лабораторији детектовано присуство тог органофосфорног инсектицида, а у рукавицама присуство ДНК материјала оптужене. На крају је она и признала извршење тог кривичног дела.

„Сећам се чак случаја, био је у питању отров који се користио за тровање у пољопривреди где су родитељи, нажалост, неопрезно остатак те супстанце, органофосфатног инсектицида, оставили у бочици од Вита сока, коју је дете од пет година нашло и по уношењу те супстанце за неколико сати је дошло до смрти“, упозорава др Слободан Савић.

Деца се углавном случајно трују лековима, јер се у скоро сваком домаћинству налазе на дохват руке. Лекови се најчешће користе у покушајима убиства и самоубиства, док су тровања последица злоупотребе дрога. Повремено се дешавају тровања угљен-моноксидом, најчешће у пожару или због кварова на грејним уређајима. Токсиколошке анализе раде се по налогу тужиоца, али и на лични захтев.

„Поред тога, имамо све више захтева родитеља који сумњају да им се деца дрогирају и они на наш савет које узорке да пошаљу могу да се обрате институту за услугу“, објашњава специјалиста токсиколошке хемије, Вера Лукић.

Присуство токсичних супстанци утвђује се анализом крви, урина или косе. Психоактивне супстанце и лекови пре свега се налазе у крви, одакле нестају после неког времена. Зато се прибегава анализи косе.

Специјалиста токсиколошке хемије објашњава да када се отров унесе у организам, за седам до десет дана он се инкорпорира у корен длаке и ту се задржава неограничено, што токсиколозима омогућава да утврде у ком је периоду дошло до тровања и којом супстанцом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво