Под лупом – инспекција, цивилно друштво и медији у зашити животне средине

Семинар „Под лупом – инспекција, цивилно друштво и медији у зашити животне средине“ одржан је у Зрењанину. Организатор овог скупа је Сектор за надзор и предострожност у животној средини, при Министарству заштите животне средине Републике Србије.

Семинар је окупио око 70 учесника, а одвијао се кроз презентације, радионице и округли сто, са циљем сагледавања међусобних улога у очувању околине и стављања у визуру друге стране.

„Сви се бавимо животном средином, али је посматрамо из различитих углова.Тек кад се сви разумемо, кад имамо добру комуникацију, могуће је и заједничко деловање и најефикасније решење“, сматра Жељко Пантелић, помоћник министра животне средине.

Сектор за надзор и предострожност у животној средини у протекле две године организовао је семинар за општинске и покрајинске инспекторе животне средине, као и три тематска семинара из области заштите природе, управљања отпадом и заштите ваздуха.

Ови тематски семинари су поред инспекције животне средине окупили и тужиоце и судије, јер су и они драгоцена карика у заштити животне средине.

Без слабе карике

Према Пантелићу, нема смисла да на оваквим састанцима инспектори разговарају о проблемима животне средине искључиво између себе, већ треба укључити и друге релевантне актере.

Зато су осим већ поменутих тужилаца и судија у ове семинаре укључили и научне и стручне институције, привреду и невладин сектор. Недостајали су још медији.

„Свесни смо да медији и НВО имају велики утицај и зато смо решили да овај последњи семинар у низу, а први пут у Србији, повеже медије и организације цивилног друштва са инспекцијом. Било која од ове три карике да попусти лоше cе одражава на заштиту животне средине - један је од закључака овог скупа“, каже Пантелић.

Грађани често мисле да је инспектор свемоћан, а он је ограничен законским прописима, издатим дозволама и стањем на терену, што у Србији подразумева да не постоји одговарајућа инфраструктура која би требало да прати прописе, попут недостатка санитарних регионалних депонија или постројења за пречишћавање отпадних вода, закључује Пантелић.

И медији имају очекивања од инспекције, а то је већа доступност информација. Зато овакво заједничко окупљање доприноси смањењу међусобног неповерења и постизању боље комуникације. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво