Мреже духова у Финској

Фински институт за заштиту животне средине и Удружење професионалних риболоваца започели су истраживање локација и броја мрежа „духова“ у водама Ботнијског мора, где је професионални риболов и даље најважнији.

Мреже духова су мреже за риболов које су рибари изгубили.

Ове залутале мреже део су проблема микро пластике мора. Заборављене и напуштене мреже духова убијају и рибу, морске птице и фоке.

Према подацима Завода за животну средину Финске, ситуација са пластиком у мору директно утиче и на људска бића.

Мреже направљене од танких најлонских трака распадају се лако у микро пластику, која завршава као храна животиња а на крају доспева и до људи.

За сада пројекат који је тек започет не укључује слатководна језера, али ће се број изгубљених мрежа у њима касније истражити.

Сматра се да је рекреативни риболов већи извор мрежа духова од професионалног риболова.

Данашњи професионални риболовци имају добре шансе за проналажење изгубљених мрежа, а имају и економски интерес од њиховог уклањања док туристи и рекреативци често забораве на мреже или их изгубе у мору.

План је да општине преузму већу одговорност и да организују дане рециклирања како би се становништво суочило са проблемом напуштених мрежа.

Град Пори могао би да буде добар пример јер се у њему организовано сакупљају бескорисне мреже у рибарској луци Пори.

Све у свему, изгледа да овај проблем у Финској не делује превише озбиљно јер риболов није развијен као некада, али сада ће и фински подаци моћи да се упореде са истраживањима у Шведској, Немачкој, Пољској и осталим деловима света.

На глобалном нивоу то би значило активнију борбу против загађења пластиком, чистије море и здравији живот. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво