Почиње „Београдска шака“

У четвртак, 24. октобра, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба поводом сто година од рођења академика Рајка Томовића, нашег значајног научника.

Рајко Томовић био је професор Електротехничког факултета Универзитета у Београду, конструктор првих специјалних рачунара за решавање диференцијалних једначина, идејни творац „Београдске шаке“ - прве у свету, активне мултифункционалне петопрсте протезе људске шаке са повратном спрегом.

У свом научном раду бавио се мултидисциплинарним истраживањима вештачке интелигенције и биотехником.

Професор Томовић радио је у Институту Винча, a затим у Институту Пупин, након чега је прешао на Електротехнички факултет Универзитета у Београду.

На сваком од ових места генерисао је тим који се касније развио у светски познати центар у областима дигиталне електронике, информационо комуникационих технологија, хуманоидне и индустријске роботике, биомедицинске и рехабилитационе технике, итд.

На његовим идејама је формирано, у складу са светским трендовима, Југословенско друштво за електронику, телекомуникације, аутоматику и нуклеарну технику (ЕТАН) које је поред осталог организовало редовне годишње интернационалне конференције .

У том времену у ком се у области електротехнике живело и стварало између две конференције ЕТАН-а, Рајко Томовић је успео да окупља и водеће стручњаке из света, са Истока и Запада, како би разменили своја искуства боравећи на истом месту.

Током година истраживачког рада, интензивно је сарађивао са истакнутим научницима са престижних светских универзитета.

У сарадњи са академиком Миомиром Вукобратовићем написао је прву књирy у свету на тему нелинеарних система.

Веровао је да се многа решења за проблеме у роботици могу наћи у природи и био је пропагатор кибернетике.

Био је редовни члан Војвођанске академије наука и уметности од 1981. године, и Српске академије наука и уметности од 1991. године.

Професор Норман Каплан, директор Америчке националне фондације за наукy је 1984. године академика Рајка Томовића назвао „ренесансним научником“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво