Ударање по носталгији

Неизбежан је утисак да се све чешће посеже за немалим улогом на карту наших лепих сећања на прошле дане. Списак доказа је све шири - након мега успешних пројекција Боемске рапсодије и Рокетмена, заправо екранизација романтизованих биографија (и даље активних) острвских музичких легенди или, рецимо нешто раније (дводелне), посвете хитовима шведског квартета под називом Мама миа, затим анимираних и играних римејкова Дизни продукције - Лепотице и звери и Аладина, и Нетфликс је схватио шта му је чинити.

Наиме, у оквиру промотивне кампање за нову сезону серије Stranger things, трилера смештеног у осамдесете године који третира теме натприродног, шеф маркетиншког сектора ове  стриминг платформе (која тренутно броји 149 милиона корисника широм света) Бери Смит потписао је 75 уговора са заступницима брендова актуелних у то време, у покушају да регрутује још шири спектар гледалаца.

Тако ћемо моћи (додуше, не баш широм тог истог света) да  пазаримо, осим примерице гардеробе из ланца H&M у коју су одевени протагонисти, или сладоледа Baskin-Robbins којима се они освежавају у неком кадру епизода - и „new coke“ компаније Кока кола, без обзира што је овај артикл те 1985. године доживео спектакуларни дебакл.

Творци ове серије, Мет и Рос Дафер, сетили су се како се ономад на компанију устремила васколика прекоокеанска јавност, замерајући „новој коли“ отужно сладак укус.

Централа је примала на хиљаде позива дневно, организовале су се читаве кампање, а бојкот тржишта САД -a и Канаде је уздрмао и  таквог гиганта какав је Кока-кола.

„То је била једна од првих идеја кад смо осмишљавали трећу сезону“, признали су браћа Дафер.

„Када говоримо о поп-културним тренуцима који су обележили лето 1985, „new coke“ је збиља била велика ствар. Бизарније би било да је нисмо укључили у серију.“

На састанку са Нетфликсовцима 2017. били су убеђени да су одговорили врло духовито на питање шта би заиста подигло прашину у овој кампањи „Вратите нам new coke“. 

Но су „газде“ ово схватиле неуобичајено озбиљно. Остало је још „само“ да пристане Кока-кола, те да из архиве ископају рецепт.

Затим су најавили производњу 500.000 лименки тог напитка који ће бити доступан на сајту ове компаније.

 

Доказујући тезу да се (изгледа узроковано „недостатком материјала“ из садашњице) са задовољством опомињемо свих врста асоцијација из прошлости, аутори серије Stranger Things једном од млађих јунака ставили су у руке свеску trapper keeper (некадашњи статусни симбол у ходницима америчких школа), други поседује фигурицу Хи мена (популарне играчке из осамдесетих), парадирају (овако „запаковани) и други познати брендови, као што је KFC, а атмосферу додатно осликавају мелодије Тотове Африке те Should I Stay or Should I Go, британских панкера, групе Clash.

Ипак, повратак „нове коле“ изазива можда највећу носталгију, премда највише изненађује - готово заборављени артефакт предигиталне ере када је избор напитака, али и начин на који се можете забавити, био знатно сведенији него данас.

Кока-кола је данас у власништву бројних фланкера, попут опскурних зеро, шугер ванила или дајет блубери акаи-варијанти.

Лета 1985. једино постојећим „cherry coke“ тe „diet coke“ придружила се (од краја априла до јула месеца)  „new coke“.

Тромесечна беба, а испаде толико моћна да нас врати у безбрижност некадашњег бољег живота. Бар како га ми сагледавамо, одовуд.

Нетфликс иначе не пропушта прилику да нагласи како ниједна компанија није наплатила овакво своје учешће у серији. Па зар не би требало да је обрнуто? 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво