Откривени детаљи о 30 савршено очуваних дрвених саркофага

Египатско министарство за антиквитете објавило је детаље о 30 древних саркофага који су недавно откривени у Луксору, у оквиру некрополе древне Тебе.

Мостафа Вазири, генерални секретар Врховног савета за антиквитете, рекао је новинарима да су сандуци с натписима и сликама пронађени у некрополи Асасиф на западној обали реке Нил, у близини Луксора.

Вазири је навео да су саркофази били намењени мушкарцима, женама и деци из 22. династије (945-715 пре наше ере), а један свештеник их је открио и сакрио због страха да не буду опљачкани.

Дрвени сандуци су били поређани у два реда, а горњи је био попречно постављен у односу на доњи.

Већина гробница у Асасифу, који је близу Долине краљева, потиче из касног раздобља (664-332. пре наше ере) старог Египта.

Ту су и гробнице из раније 18. династије (1.550-1.292. пре наше ере), која је била прва у склопу Новог краљевства. У Долини краљева пронађене су гробнице познатих фараона Ахмосеа, Хатшепсут, Тутмосиса Трећег, Аменхотепа Трећег, Ахенатона и Тутанкамона.

Прошле седмице, Министарство за антквитете објавило је да су археолози открили древно „индустријско подручје“ у Луксоровој западној долини.

Египат жели да привуче пажњу јавности својим археолошким открићима у нади да ће оживети туристички сектор, који је тешко погођен немирима након промене власти 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво