Масивна соларна олуја описана у древним асирским таблама

Најстарији писани записи о соларној олуји откривени су у древним асирским таблама.

Недавно анализе пронашле су доказе о изузетно снажној соларној олуји, која је расула енергетске честице у три прстена широм света негде око 660 године пре нове ере.

Имајући ово у виду, истраживачки тим из Јапана и Велике Британије запитао се да ли ће можда о таквом догађају наћи доказе у древним астролошким записима.

И били су у праву.

У 19. веку археолози су открили хиљаде табли из доба Асирског царства у Месопотамији, у којима су описана примирја са околним државама, астролошки извештаји и бројне приче, укључујући Еп о Гилгамешу.

У астролошким извештајима записана су посматрања планета, космички феномени попут комета и метеорита, као и предсказања.

Данашњи стручњаци претражили су ову колекцију записа за одређене свемирске догађаје, посебно црвене светлосне небеске феномене – како би изгледало небо после соларне олује, због интеракције Сунчевих честица и Земљине атмосфере.

Током истраживања, објављеног у Астролоџикал џорнал летерс (The Astrophysical Journal Letters), пронађена су три записа која помињу сличне феномене – у једном је описан „црвени сјај“, другом „црвени облак“ и трећи извештава о „црвеном небу“.

Све три табле на којима се помињу феномени подударају се са временским оквиром – прва датира од 679. до 655, друга од 677. до 666. и трећа од 679. до 670. године пре нове ере.

Упркос томе што би се Асирија данас налазила превише јужно да би могла да примети аурору, истраживања су показала да је у време соларне олује Земљин северни магнетни пол био много ближи Блиском истоку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво