Дански рекорд у једењу слаткиша

У Данској имају озбиљних проблема због прекомерног конзумирања слаткиша. То је земља у којој свака особа у просеку купи 12,3 килограма чоколаде и других слаткиша годишње. Исто је и са содом – у 2012. просечно је попијено 66 литара по особи. Од тада, продаја је повећана за 24 одсто, што значи да је прошле године тај просек износио 87 литара соде по особи.

Деца нарочито једу превише слаткиша.

Препорука данске Управе за ветерину и храну је да деца, у зависности од узраста, узмају највише 30-55 грама шећера дневно. Али њихови подаци говоре да деца поједу пет пута више.

Нови истраживачки пројекат данског Института за храну покушава да реши то питање.

Током наредне три године они ће, у сарадњи с Општином Хвидовре, развити нове методе које би требало да помогну породицама чија деца конзумирају превише шећера.

Ања Билтофт Јенсен, руководилац пројекта у Институту за храну, каже да ће нове смернице и препоруке тачно одредити колико слаткиша би требало да буде заступљено у здравој исхрани.

„Нажалост, гојазне деце је све више. У општини Хвидовре имамо близу 20 одсто гојазне деце чије је здравље угрожено прекомерним уносом шећера. Зато су нам потребне ове границе“, истиче Ања Јенсен.

Пребен Вестергард Хансен, магистар за људску исхрану, напомиње да то такође резултира дијабетесом, срчаним болестима, а можда и раком.

Додаје: „Кад смо заједно у друштву, имамо навику да стално нешто једемо и грицкамо. Млади данас имају много новца, па им је велика понуда слаткиша и нездравих ствари лако доступна.“

Потребно је много да се промене навике, па и читава култура, али у Данској се надају да је овај пројекат корак у правом смеру. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво