Ђузепе Верди – великан опере

На данашњи дан, 10. октобра 1813, у месту Ронколе близу Бусета, рођен је Ђузепе Верди. Његово пуно име било је Ђузепе Фортунато Франческо Верди.

Као дете сиромашног гостионичара, није имао могућности за редовно музичко образовање. Музику је почео учити код сеоског учитеља, затим у оближњем градићу Бусету.

На конзерваторијум у Милану није био примљен због недовољног знања клавира и јер је већ био прекорачио предвиђене године старости за пријем.

Неколико година је био директор Музичке школе и диригент Филхармонијског друштва у Бусету. Тек 1839. године одлази коначно у Милано са завршеном првом опером Оберто, гроф од Сан Бонифација, која je исте године била изведена у миланској Скали.

Након кратког боравка у Паризу, вратио се у домовину и на свом имању Санта Агата се потпуно посветио компоновању.

У животу веома скроман, био је један од најзначајнијих оперских композитора свих времена.

У политици је био десничарски либерал а његов опрезни конзервативизам осећао се и у музичком животу у његовом супротстављању симфонијској музици и Вагнеровој уметности.

Поводом отварања Суецког канала, Исмаил-паша га је позвао да напише Аиду. Верди се с посебним одушевљењем посветио тој опери, сматрајући је својом последњом.

Надживео је све своје савременике – Доницетија, Меркадантеа, Росинија, Вагнера и своје две жене. Последње године провео је посвећен црквеној музици.

Написао је Те Деум и Стабат матер и даровао новац како би се изградио дом за старе музичаре у Милану.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво