Нобелова награда за физику додељена за откриће прве егзопланете

Џејмс Пиблс, Мишел Мајор и Дидије Келуз награђени су за „допринос у разумевању еволуције универзума и Земљиног места у свемиру“, као и прво потврђено откриће планете ван Сунчевог система 1995. године.

Џејмс Пиблс, физичар са Универзитета Принстон, поделио је Нобелову награду за физику са двојицом колега – Мишелом Мајором и Дидијеом Келузом са Универзитета у Женеви.

Пиблс је освојио награду за изузетан допринос космологији и разумевању еволуције универзума, док су Мајор и Келуз награђени за прво потврђено откриће планете ван Сунчевог система.

„Овогодишњи лауреати су насликали слику нашег универзума далеко чуднију и дивнију него што смо икада могли да је замислимо", навео је Улф Данијелсон, професора у члана Нобеловог комитета за физику.

Краљевска шведска Академија наука саопштила је да је истраживање награђених научника „трансформисало наше идеје о космосу“.

Они ће поделити 918.000 долара, а сваки ће добити медаљу и диплому. Лауреати ће примити медаље 10. децембра у Стокхолму.

Ове године, Нобелова недеља укључиваће и додељивање признања за хемију, чији ће добитник бити објављен у среду, два лауреата за књижевност биће саопштена у четвртак, док ће награда за мир бити објављена у петак.

Добитник Нобелове награде за економију биће познат 14. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво