Систем за прецизније откривање земљотреса и обрушавања стена на Алпима

Широм Алпа у Европи постављене су мерне тачке за добијање информација о сеизмичким активностима и земљотресима. Научници су открили да на тај начин могу да прикупе податке о могућим обрушавањима.

Универзитет у Бечу и Истраживачки институт прикупљају податке како би превентивно упозорили на опасна места и потенцијалне катастрофе од последица земљотреса и других потреса.

У Европи је постављено око 600 мерних станица, а у Аустрији 37 на сваких 50 километара. Мерне тачке преносе податке универзитетском Институту у Бечу. Тамо се налази рачунар који може да препозна људске активности попут пешачења или вожње аутомобилом, али је у стању и да разликује такозване камене тобогане од осталих сеизмичких активности.

Овако побољшан метод истраживања даје реалнију слику и свеобухватнији приказ, па потенцијалне опасности могу да се предвиде. Систем се зове Alp Array и користи се широм Европе за прецизније откривање локације земљотреса.

Будући да се температура на Алпима повећава због климатских промена, научници очекују више камених тобогана. Смрзнута вода испод камења могла би да се растопи и проузрокује клизање стена. То би могло да изазове велике последице за насељене средине, села и градове.

У исто време научници покушавају што више да сазнају о факторима који покрећу клизање стена – попут јаких падавина, топљења снега или топљења пермафроста. Други циљ великог истраживања је упознавање регија или зона које су у већој опасности.

Гец Бокелман, шеф Института за метеорологију и геофизику Универзитета у Бечу, препознаје образац по коме се види другачија карактеристика потреса која указује на то да је реч о стенама које су се обрушиле.

То је изузетно важно због све чешћих одрона и све већег броја повређених људи које би требало што пре пронаћи. Подаци добијени системом Alp Array релевантни су за добијање потпуне слике и прогнозе за будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво