Млечни пут ће бити „посластица“ за Андромеду

Астрономи тврде да ће Андромеда, наша моћна суседна галаксија, за четри и по милијарде година „прогутати“ Млечни пут.

Научници из Истраживачке школе астрономије и астрофизике на аустралијском Националном универзитету, тврде да је Андромеда већ усисала неколико мањих галаксија и сада креће према нашем Млечном путу.

Астрономи верују да њихово последње истраживање осветљава какав крај чека нашу галаксију, али остаје непознаница шта се дешава када Андромеда „прогута“ суседну галаксију.

Доктор Дугал Мекеј који је учествовао у овој студији наводи да би овај судар могао да увуче Сунце у интергалактички простор или да на неки други начин омете орбиту наше планете, тако да на Земљи више неће бити могућ живот.

Међутим, научници верују да је такав сценарио мање вероватан и да ће уместо тога, судар једноставно формирати једу, али много већу галаксију.

Карлос Френк, коаутор студије, предвиђа да ће ово спајање галаксија направити „спектакуларни свемирски ватромет“ који ће моћи да виде наши потомци - под претпоставком да се на Земљи до тада одржи живот.

Судар ће ипак бити трагичан, чак и ако људи успеју да преживе ову катаклизму, тврди један од водећих аутора студије, професор Гериант Луис са Универзитета у Сиднеју.

„На крају ће и Андромеда и Млечни пут бити на губитку, јер су обе прелепе спиралне галаксије“, тврди професор Луис.

Лоша вест је међути, то што ако човечанство и преживи овај претпостављени судар, Сунце ће експлодирати за једну или две милијарде година касније, што гарантује да ће живот на Земљи нестати.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво