Сатурнов сателит Енкелад садржи градивне блокове живота

Океан Сатурновог сателита Енкелада садржи основне састојке за развој живота, откривено је новом Насином анализом, у којој је утврђено присуство органских једињења богатих азотом и кисеоником.

Органска једињења откривена су у води која у свемир избија кроз ледену површину Енкелада. Ова једињења, која носе азот и кисеоник, играју кључну улогу у производњи амино киселина - сложених молекула од којих су изграђени протеини.

Без протеина, живот каквим га знамо не би постојао.

Научници су већ дуго сумњали да би океан испод Енкеладове површине могао да садржи састојке за живот. Истраживачи су и раније откривали органске молекуле, али је ово први пут да су били растворени у води.

То је кључно, јер значи да би једињења у дубинама могла да прођу кроз бројне хемијске реакције и створе амино киселине.

Сви детаљи у вези са овим објављени су у часопису Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Ово показује да Енкеладов океан има богатство реактивних градивних блокова и то је још једно зелено светло у истраживању и испитивању сателита и његове способности да подржи живот“, навео је Франк Постберг, коаутор студије.

У дубинама океана, ова једињења стварају живот

На Енкеладу вода редовно пробија ледену кору сателита и избија у свемир. Насини научници анализирали су податке о хемијској структури водоскока и открили неколико нових органских једињења, од којих су нека садржавала азот, а нека кисеоник.

Ова једињења била су растворена у води, а када би она избијала на површину, кондензовала би се и замрзла на леденој кори. Део водоскокова отишао би у свемир, а Насина свемирска летелица „Касини" открила је њихово присуство.

Дубоко у океанима Земље, морска вода се меша са лавом која избија кроз пукотине, а током тих интеракција дешавају се хемијске реакције које претварају органска једињења у амино киселине.

Оне даље формирају протеине који су кључни у реплицирању генетичких информације на основу којих настају живот.

Тај процес омогућава да живот настаје чак и без присуства Сунчеве светлости. То је важно зато Енкеладова ледена површина одбија и оно мало светлости које сателит добија. Било какав облик живота на њему морао би да се развије у потпуној тами.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво