У долини Нила још једно значајно археолошко откриће

Недалеко од египатског града Сохаг, у селу Тама, на западној обали Нила, откривен је храм стар 2.200 година, из времена краља Птолемеја четвртог, украшен детаљним рељефима.

Храм су открили радници који су копали канализацију, а Министарство за антиквиртете је саопштило да су радови одмах обустављени и на локацију су позвани археолози.

Тим је до сада открио зид који се простире од севера до југа и југозападни угао храма, који је украшен рељефима Хапија, египатског бога плодности и годишњег плављања реке Нил, које је омогућавало да на подручју древног Египта цвета пољопривреда.

Рељефи приказују Хапија како носи понуде, окружен птицама и другим животињама, преноси портал Лајв сајенс.

У фрагментима текста спомиње се Птолемеј IV Филопатор, фараон из династије Птолемејида. У питању је хеленска династија која је владала Египтом од 305. до 30. године пре нове ере и често преузимала краљевске и религиозне симболе од ранијих, аутохтоних египатских владара.

Последњи владар из династјие Птолемеја била је Клеопатра, која је владала од 51. до 30. године пре нове ере.

Птолемеј IV владао је Египтом од 221. до 204. године пре нове ере. Био је син Птолемеја III и Беренике II, која је надживела супруга само толико да би била отрована по наредби сина, који је био њен сувладар.

Владавина Птолемеја IV није била успешна. Историчари наводе да је фараон више био заинтересован за лумповање и да себе сматра песником, него за вођење земље. Наводно, већину краљевских дужности је пренео на амбициозног свештеника по имену Сосибус.

Током његове владавине почиње постепено слабљење Птолемејског Египта. Син који га је наследио, Птоелемеј V аутор је натписа урезаног на чувени камен из Розете, који је омогућио научницима да дешифрују египатске хијероглифе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи