„Хабл“ прати галаксију у покрету

Слика коју је направио Насин и Есин телескоп „Хабл“ приказује галаксију „Месје 86“. Упркос томе што ју је пре 235 година открио астроном Шарл Месје, њена морфолошка класификација остаје нејасна: астрономи још дебатују да ли је она елиптична или лентикуларна.

„Месје 86“ је део јата галаксија Девице и налази се на око педесет милиона светлосних година од Земље. 

Галаксија се креће свемиром необично брзо –  тренутно се креће ка нама брзином од око 800.000 километара на час.

Због брзине којом се креће кроз јато, „Месје 86“ пролази кроз процес „огољавања“.

Материјал који се налази у просторима између појединачних јата галаксија, а који пружа отпор, повлачи гас из галаксије „Месје 86“ и „свлачи га“ док се галаксија креће, стварајући дугачак реп топлих гасова који емитују х-зраке.

Астрономи користе „Хаблова“ посматрања као што је ово да би проучавали елиптичне и лентикуларне галаксије (оне су нешто између елиптичних и спиралних галаксија), које се обично налазе у центру галактичких јата.

Проучавајући средишта тих галаксија, астрономи се надају да ће открити детаље средишње структуре и анализирати историју галаксије и формирање њеног средишта. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи