Не наређујте тинејџерима – нема ефекта и неће урадити домаћи

Научници са Универзитета „Кардиф“ анализирали су како је 1.000 адолесцената реаговало на исту групу порука које су им упућиване, али различитим тоновима гласа.

Истраживачи су открили да су тинејџери спремнији да ураде домаћи задатак када им се обраћају охрабрујућим тоном. 

Сматра се да су тонови гласа који звуче као подршка и охрабривање механизми који тинејџерима дају „осећај избора“, иако им се у случају домаћих задатака наређује да нешто ураде.

Охрабрујући тон биће успешнији када су тинејџери у питању, јер им се задаци дају у доба када њихова жеља за независношћу стално расте. Осим тога, тврде научници, таква комуникација позитивно утиче и на њихово самопоуздање.

„Ако родитељи желе да од разговора са тинејџерима имају користи, важно је да користе тон у којем се осећа подршка. Морају имати то стално на уму и да не заборављају нарочито када су уморни и под стресом“, рекла је ауторка истраживања др Нета Вајнштајн.

Додала је да ће на тај начин тинејџери „бити срећнији и трудиће се више у школи, као последица тога што им се родитељи обраћају с поштовањем, умерено и без притисака“.

Подстицање деце да ураде домаће задатке је својеврсна врста изазова. Постоје различита истраживања о томе како родитељи могу да помогну, и како треба да се понашају, али је мало истраживања о томе како висина и тон гласа родитеља утиче на рад домаћих задатака.

Утицај тог фактора, научници су анализирали кроз испитивање 486 дечака и 514 девојчица старости 14 и 15 година.

Тинејџери су сврстани у две групе. Слушали су 30 истих порука, које су изговарале женске особе.

Међу порукама су биле и оне: „Време је да кренемо у школу“, „Вечерас ћеш прочитати ову књигу“ и „Добро ћеш урадити овај задатак“.

Тонови којима су поруке изговаране били су контролишући, подржавајући или неутралан.

Потом је сваки тинејџер упитан како би се понашао после порука које је чуо, али под условом да их је чуо од своје мајке.

Резултати су открили да су реакције тинејџера биле негативне у случају поруке која звучи наређујуће и контролишуће.

Супротно томе, поруке исказане подржавајућим тоном изазвале су позитивне реакције.

Тинејџери су рекли да, када чују поруке охрабрујућег тона, „имају осећај да им је дат избор, и то им даје мотивацију да своје задатке и ураде“, пренели су истраживачи.

Тинејџери су, имајући у виду њихове године, посебно осетљиви на то када неко жели да их контролише, јер су у добу када желе више слободе и самосталности.

„Ови резултати лепо илуструју колико је моћан наш глас и да је одабир правог тона за комуникацију пресудан у нашим разговорима“, рекла је др Вајнштајн.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво