Због чега је Мачу Пикчу саграђен на тако неприступачном месту?

Мачу Пикчу, свети град Инка, сматра се једним од највећих архитектонских достигнућа у историји. Изграђен је у забаченом окружењу Анда, на уском гребену, високо изнад прелепог кањона. Научници су се дуго питали због чега су Инке изградиле своје ремек-дело на тако неприступачном месту. Истраживања указују да се одговор може повезати са геолошким раседима.

У понедељак, 23. септембра 2019, на годишњем скупу геолога у америчком граду Фениксу, Руалдо Менегат, геолог са бразилског Федералног универзитета у Рио Гранде до Сулу, представио је резултате детаљне геоархеолошке анализе која указује да су Инке намерно изградиле Мачу Пикчу – као и неке од осталих градова – на унакрсним тектонским линијама.

Помоћу комбинације сателитских снимака и мерења на терену, Менегат је установио густу мрежу испрекиданих раседа испод светске баштине УНЕСКО-а.

Његова анализа показује да пукотине варирају у обиму – од ситних, које су видљиве на поједином камењу, до главних, 175 километара дугачких процепа, везаних за целе речне долине.

Будући да неки од тих процепа имају правац североисток – југозапад, а други северозапад – југоисток, они заједно праве облик слова 'Х', и пресецају се испод древног града.

Менегатови нацрти указују да су урбани делови, околна пољопривредна добра, као и поједине зграде и степенице, усклађени са раседним линијама.

Геолог наводи да су и други градови Инка смештени на пресеку таквих раседа.

Сматра да су тектонска кретања у том подручју произвела мноштво усека и лако ломљивих камених блокова, што је смањило потребу за њиховом обрадом и сечењем и олакшало градњу.

„Било би немогуће изградити овакав град високо у планинама да грађевински материјал није био доступан", додао је.

Мрежа геолошких неправилности пружала је и друге предности Инкама, као што је складиштење воде.

„Тектонске пукотине тог подручја усмеравале су кишницу директно на одређено место“, објашњава геолог.

Такође, градња на тако високој тачки имала је корист у виду изолације и заштите од лавина и клизишта, који су уобичајени у том окружењу.

Усеци и пукотине испод Мачу Пикчуа такође су помогли да се место исуши током интензивних киша у региону.

Процењује се да је око две трећине времена при изградњи величанственог града било посвећено изградњи подземних одвода.

„Већ постојеће пукотине помогле су овом процесу и очувању тог система. Мачу Пикчу нам јасно показује да је цивилизација Инка била царство ʼизломљених стенаʼ“, наводи Менегат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво