Хоћете да живите на Марсу? Мораћете да једете скакавце!

Насељавање Марса ближи се реалности, а стратегија преживљавања људи на Црвеној планети подразумева исхрану која укључује инсекте.

Сматра се да су ресурси попут енергије, воде и кисеоника доступни на Марсу, али одрживо снабдевање храном, већ дуго се сматра непремостивом препреком. 

Ипак, научници сматрају да кључ успеха у намери насељавања Марса лежи у узгоју меса у лабораторијама али и грицкању инсеката.

Стручњаци Универзитета на Флориди осмислили су план за „одржавање“ милионске колоније људи.

„Најтеже ће бити направити храну на Марсу и ако желите да је имате довољно, морате се ослонити на транспорт. Једна од намирница која би у тим околностима свакако вредела су инсекти“, рекао је Кит Кенон, коаутор студије.

Изфрадња фарми инсеката на Марсу, била би ефикасна стратегија, јер за њихов узгој је потребно мало воде, док су инсекти, као храна, калоричан и хранљив оброк. Брашно направљено од скакаваца је посебан прозвод који научници препоручују.

Последњих година се озбиљно ради на успостављању озбиљне људске колоније на Марсу у чему улогу имају и комерцијалне компаније као што је "SpaceX".

Енергија Сунца, присуство леда и угљен диоксида, могу се користити за живот на Марсу, али још није утврђено шта би био основни извор исхране.

Поред узгајања инсеката, научници са Флориде су предложили узгој меса и млека у лабораторијама, за будуће становнике Марса који „немају желудац за инсекте“.

Када је реч о поврћу, истраживања су показала да је тешко очекивати да ће успевати, највише због недостатка природне светлости.

Међутим, тврде стручњаци, то би се то могло премостити гајењем поврћа у посебном простору уз обезбеђену вештачку светлост, али и уз, оптичким кабловима усмерену, Сунчеву светлост.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи