Овако је изгледао један од рођака неандерталаца

Из групе истраживача у Израелу, саопштили су да су анатомски реконструисали тело праисторијског човека који је припадао денисованима.

Реконструкција је урађена уз помоћ ДНК материјала пронађеног у костима тринаестогодишње девојчице, која је преминула пре 70 000 година.

На реконструкцији су радили стручњаци Хебрејског универзитета у Јерусалиму.

Иначе, о денисованима се мало зна.

Име су добили по пећини Денисова у Сибиру, у којој су пронађени њихови остаци, па и остаци малог прста девојчице, која је послужила за реконструкцију.

Услови у пећини су омогућили да ДНК материјал буде добро очуван и употребљив.

Били су рођаци познатијих неандерталаца и наше врсте.

Њихово постојање откривено је тек недавно и одушевило је научнике широм света.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 18:51) - Dejan [нерегистровани]

kromanjonac, denisovan, neandertalac...

do pre destak godina naucnici su bili izriciti u stavu da postojanje neandertalaca i homosapienasa se odvija nezavisno, i da do njihovog mesanja i uparivanja sigurno nije doslo. Medjutim, poslednjih godina ,sto moze da se procita iz strucnih casopisa i da se vidi iz dok. programa jeste da ipak postoji mogucnost da je doslo do mesanja, a geneticari su navodno i dali potporu tom stavu potvdom da su pronadjeni zajednicki geni. A ova rekonstrukcija u Izraelu moze da potvdi su postojale slicne trase (ili) identicne) kretanja homosapiensa i neandertalaca sirom kontinenta. Brojni su dokazi za to sirom Evrope, a medju njima najverovatnije i Risovaca kod nas.

(субота, 21. сеп 2019, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Malo sale.

Lepsi su mi i simpaticniji od fudbalskih huligana.