Први музеј у част турске кафе

Историја кафе у Анадолији, традиције укуса и јединственог ужитка за који је заслужан специфичан начин припреме, смештена је у музеју на северу Карафука у граду Сафранболу.

Има нечег заиста посебног у ритуалу испијања кафе, било да је реч о оној првој јутарњој или ко зна којој кафи током дугог радног дана.

Како би свету представили свој традиционални начин припреме турске кафе, као посебне врсте, Наим Коца и Атила Нарин успели су да отворе и први музеј у част турске кафе.

Смештен је у Сафранболу, најбоље очуваном граду у Анатолији који краси јединствена архитектура.

То није случајност, зато што се и Сафранбол и турска кафа налазе на листи Унеско-ве светске баштине.

Музеј садржи експонате које су Наим и Атила дуго и брижно прикупљали.

У њиховој збирци могу се видети разне ствари - од низа различитих зрна кафе, специфичних за област у којој се користе, до многобројних предмета који су важни за припрему и сервирање турске кафе.

Неки предмети стари су више од 150 година. Приказане су посуде, лончићи и джезве за кафу, машинице за млевење кафе, ваге, дрвене кашике и наравно незаобилазне аутентичне шољице за испијање турске кафе.

Међу вредним експонатима налазе се: шоља коју је отомански султан Абдул Хамид користио, лонче за кафу Сутцу Имама, познатог хероја модерне турске историје као и реплика чаше са којим је Мустафа Кемал Ататурк, оснивач Tурске Pепублике, попио своју последњу кафу.

Посебну вредност има и шољица са симболима који представљају дванаест Имама Бекташиског реда.

Заштићена као део нематеријалне културне баштине, турска кафа се припрема на посебан начин.

Прво се кафа потапа у топлу воду, али не и врелу, како би одстојала и пустила арому.

Затим се жељена количина кафе и шећера мешају све док сва кафа не потоне, а шећер се истопи.

После тога, уклања се дрвена кашика, посуда се ставља на пећ, шпорет или ватру, али тепература мора да буде умерена.

Када избије први кључ кафе, напитак је готов. Поред начина припреме, тајна укуса турске кафе крије се и у посебно фино млевеним зрнима кафе.

У шољи увек треба да остане и чај од кафе, а додатни ужитак чини и лепо сервирана мала шољица поред које обавезно стоји домаћи ратлук. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи