И вода се мора направити

Сигурна вода није само дар већ производ науке и рада. Квалитетом воде управља наука и једино нас она може поштедети кризе воде у будућности. Зашто?

Поступак филтрирања воде се користи већ хиљадама година. Хипократ је филтрирао воду кроз тканину, Римљани су прикупљали кишницу као воду за пиће, пропуштајући је кроз песак.

Први уређаји за филтрирање воде у градским системима примењени су у Енглеској и Шкотској око 1800. године.

Модерни, спори пешчано-шљунковити филтери конструисани су у Лондону 1829. године.

Брза филтрација је развијена као поступак 1880. године у Сједињеним Америчким Државама и средином двадесетог века заузима доминантно место у постројењима за припрему воде за пиће, a спори филтeри се све ређе користе.

Завршна дезинфекција хлорисањем је неизоставна због продуженог деловања хлорамина у спречавању реинфекције у дистрибутивној мрежи водовода. И то се ради свуда у свету.

Код нас се користи и озонирање, али као и у свим великим водоводним системима код којих постоји могућност загађења воде у дистрибуцији евентуалним пуцањем цеви, вода се пре дистрибуције у градску водоводну инсталацију обавезно хлорише како би јој се одржала накнадна стерилност и микробиолошка исправност воде за пиће.

„Београдска вода за пиће није ни дар природе ни само добро пречишћена вода. То је добро направљена вода“, каже проф. др Драган Повреновић, дипломирани инжењер са Kатедре за инжењерство заштите животне средине на Технолошко - металуршком факултету у Београду.

Добро захватање воде представља први стадијум прераде воде.

Код водоснабдевања даље следе сложени технолошки процеси пречишћавања и прераде воде који изостају у случају флашираних изворских вода које се по закону не пречишћавају, али се проверавају и захтевају посебне услове флаширања. 

У Србији постоји око 250 локалитета са више од 1.300 природних и вештачких извора минералних и термо-минералних вода.

У Европи просечна потрошња воде по становнику на дан у домаћинствима је око 120 литара у Француској, Немачкој, Холандији или до 200 литара у Италији, Шпанији, Финској, Норвешкој. 

Флаширана вода не може и не сме да замени воду из чесме. Али и вода из градских система није бесплатна и неисцрпна тако да је битна свест о рационалном коришћењу воде.

„По свему судећи, нема ни добре воде ни сигурног водоснабдевања без науке. И вода се мора направити“, закључује професор Повреновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара