Научници могу манипулисати можданим ћелијама користећи паметни телефон

Тимoви научника из Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава сматрају да су пронашли начин да, уз помоћ импланaта који се користе, путем паметних телефона контролишу рад неурона у мозгу. Рад је објављен у часопису Биомедицински инжењеринг.

Реч је о првом импланту те врсте који је рађен на основу нанотехнологија и савремених техничких достигнућа, а која се користе при изради паметних телефона.

Мали кертриџ, како је назван, уграђен је у мозак миша. Његова дебљина није већа од човекове власи косе.

Коаутор студије Мајк Брачис, професор анестезиологије и медицине бола на универзитету у Вашингтону, истиче да ће ова студија помоћи људима на неколико поља.

„Пре свега, на овај начин моћи ћемо да развијемо нове терапеутске методе у лечењу бола, болести зависности и менталних поремећаја, попут депресије Алцхајмера или Паркинсона“, истиче професор Брачис.

Уређај, користећи заменљиве (попут Лего коцки) кертриџе са леком и моћне ниске блутут енергије, може циљати на специфичне неуроне који користе лек и светло дуже време.

„Бежични неуронски уређај омогућава хроничну хемијску и оптичку неуромодулацију која никада раније није постигнута“, изјавиo је Раза Kази, истраживач у Kорејском напредном институту за науку и технологију и Универзитету Kолорадо Болдер.

Ова технологија значајно засењује конвенционалне методе које користе неуронаучници, а који обично укључују круте металне цеви и оптичка влакна за испоруку лекова и светлости.

Осим што ограничавају кретање субјекта због физичких веза са гломазном опремом, њихова релативно крута структура с временом узрокује лезије у меком ткиву мозга, због чега нису погодне за дуготрајну имплантацију.

На основу добијених резултата и утицаја на неуроне моћи ћемо да утврдимо како се јављаjу депресија и друге болести модерног човека.

Истраживање је трајало три године и укључило је велики број научника, инжењера, неуролога, анестезиолога и других.

Само истраживање побуђује велику пажњу стручне јавности, а тим се нада да ће овим пројектом доћи до великих открића. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво